Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Κωδικός «επιστροφή στο μέλλον»

Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στο Μαξίμου και πώς προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν (ξανά) το ΠΑΣΟΚ ως δεύτερο

Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Εχουμε μια κοινωνική τάση που δείχνει πως οι πολίτες, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν, πιστεύουν πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι στη δεύτερη θέση», λέει έμπειρος δημοσκόπος, περιγράφοντας μια παράσταση... δευτεραθλητισμού.

Εφόσον το ΠΑΣΟΚ περάσει στη δεύτερη θέση, είναι δεδομένο πως θα υπάρξει αναπροσαρμογή της στρατηγικής. Η μόνιμη επωδός του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλωστε είναι πως η Ν.Δ. θέλει μια σοβαρή αντιπολίτευση.

Τις εποχές της πιο ζωηρής πολιτικοποίησης, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, τα μπλε και τα πράσινα καφενεία ήταν ο κανόνας σε όλη την Ελλάδα. Οι Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής, δύο πιο ήπιοι κατά κανόνα πολιτικοί, παρότι άμβλυναν τα πάθη τη δεκαετία του 2000 δεν τα εξάλειψαν, κάτι που πέτυχε τελικά το μνημόνιο «ενώνοντας» τους δύο «προαιώνιους» εχθρούς με την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ακολούθησε ο σεισμός. Ηταν το 2012 όταν για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπερνούσε το ΠΑΣΟΚ και γινόταν αξιωματική αντιπολίτευση. Εντεκα χρόνια μετά και με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταγράψει και μία κυβερνητική θητεία 4,5 ετών, το ενδεχόμενο αντίστροφης πορείας είναι πλέον ορατό, εάν δεν έχει ήδη συντελεστεί, καθώς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ είναι είτε σε απόσταση αναπνοής από την αξιωματική αντιπολίτευση είτε δείχνει να την έχει προσπεράσει ήδη.

2+1 τάσεις

Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που καταγράφονται σε όλες τις μετρήσεις που εξηγούν γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ένα βήμα πριν από την εδραίωσή του στη δεύτερη θέση. Εμπειροι αναλυτές εστιάζουν σε «δύο συν μία» τάσεις. Πρώτον, στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε πως ωφελείται περισσότερο από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ», το ΠΑΣΟΚ έρχεται πρώτο. Επιπλέον, στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε πως θα είναι δεύτερο το επόμενο διάστημα», επίσης το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οπως έχουμε παράσταση νίκης για το πρώτο κόμμα, η οποία σπάνια πέφτει έξω, έτσι αυτή τη στιγμή έχουμε μια κοινωνική τάση που δείχνει πως οι πολίτες, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν, πιστεύουν πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι στη δεύτερη θέση», λέει στην «Κ» δημοσκόπος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως οι ανοδικές τάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι μικρές και συντελούνται με πολύ αργό ρυθμό, δυσανάλογο της τεράστιας αναταραχής στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια πηγή προσθέτει πως η παγίωση της τάσης, όπως καταγράφηκε στις τελευταίες μετρήσεις, θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: πρώτον, από το πού είναι το «σημείο τήξης» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το κατώτατο ποσοστό του· και δεύτερον, από αν θα συνεχιστεί ο κατακερματισμός του με νέες αποχωρήσεις. «Το ΠΑΣΟΚ ακόμη και στα χειρότερά του δεν έπεσε κάτω από το 5%. Μένει να δούμε ποιο είναι το αντίστοιχο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ», λέει αναλυτής στην «Κ», προσθέτοντας πως το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα συμπεριφερθεί η ομάδα Αχτσιόγλου, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πόλος εντός του κόμματος. Ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει πως η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει ξεκάθαρες τάσεις ανατροπής είναι το ερώτημα για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όπου η διαφορά μεταξύ του 35χρονου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και του 44χρονου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μικρή, ενώ παράλληλα ο κ. Κασσελάκης έχει περισσότερες αρνητικές γνώμες από τον κ. Ανδρουλάκη.

Πηγές του Μαξίμου, που έχουν γνώση και των κυλιόμενων μετρήσεων, προεξοφλούν πως το ΠΑΣΟΚ πολύ σύντομα θα είναι ξεκάθαρα δεύτερο κόμμα, φέρνοντας μια σημαντική ανακατάταξη στο πολιτικό σκηνικό. Χαρακτηριστική η αναφορά του πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη, όταν ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να απαντήσει, διερωτώμενος ωστόσο «εάν θα παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση».

«Και τι θα αλλάξει για την κυβέρνηση;» είναι το εύλογο ερώτημα. Εδώ και καιρό στο Μαξίμου λένε πως είναι καλό και για τους ίδιους να ξέρουν ποιον έχουν αντίπαλο. Εφόσον το ΠΑΣΟΚ περάσει στη δεύτερη θέση είναι δεδομένο πως θα υπάρξει αναπροσαρμογή της στρατηγικής. Η μόνιμη επωδός του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλωστε είναι πως η Ν.Δ. θέλει μια σοβαρή αντιπολίτευση. Θα την έχει με το ΠΑΣΟΚ;

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως το ιστορικό κόμμα, του οποίου ηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι φύσει και θέσει «πιο συστημικό» καθώς έχει κυβερνήσει πολύ περισσότερα χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εάν το ΠΑΣΟΚ ξεχάσει αυτή την πραγματικότητα και ξεκινήσει μια αντιπολίτευση τύπου ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα του το θυμίσουμε εμείς», λέει κυβερνητική πηγή στην «Κ», υπογραμμίζοντας πως τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ δεν θα μείνουν στο συρτάρι.

Χαρακτηριστικό είναι πως κυβερνητική πηγή αναφέρεται στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που θα έρθει το επόμενο διάστημα. «Εάν το ΠΑΣΟΚ ακολουθήσει την ίδια άρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα χτυπήσει ένα καμπανάκι πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει η ίδια πηγή.

Είναι βέβαιο πάντως πως η μάχη μεταξύ των δύο κομμάτων για την πατρότητα του εκσυγχρονιστικού Κέντρου θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση έως τις ευρωεκλογές.

Το ευρωψηφοδέλτιο

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσουν από την τακτική των τελευταίων επτά ετών που θέλει την Πειραιώς να κοιτάει προς στελέχη του Κέντρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ευρωψηφοδέλτιο θα έχει κεντρώα πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, με την Πειραιώς να έχει βάλει στο στόχαστρο ήδη τον Πύρρο Δήμα και την Εύη Χριστοφιλοπούλου, συνεχίζοντας την παράδοση. «Η δική μας τακτική δεν αλλάζει καθώς κοιτάμε πάντα από το εκσυγχρονιστικό Κέντρο έως τη λαϊκή Δεξιά», σημειώνει κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πάντως ότι ακόμη και δεύτερο κόμμα να περάσει το ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που η διαφορά με τη Ν.Δ. θα αγγίζει τις 20 μονάδες, η κυβέρνηση θα εστιάζει κυρίως στο μεταρρυθμιστικό έργο της και όχι στην αντιπολίτευση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281762748991484

Kathimerini Digital