Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Συναγερμός στην ΕΛ.ΆΣ. για την εφηβική παραβατικότητα

Ερευνες και νέες συλλήψεις

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑ∆Η

Ειδικές επιχειρήσεις για την εφηβική παραβατικότητα πραγματοποιεί η ΕΛ.ΑΣ., καθώς τα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ανηλίκους συνεχίζονται με αμείωτη συχνότητα. Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής από κοινού με την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο έρευνες σε Μαρούσι, Ηράκλειο και Νέα Ιωνία με στόχο την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών, αλλά και τη χαρτογράφηση σημείων όπου κυκλοφορούν έφηβοι και έχουν σημειωθεί στο παρελθόν βίαιες συμπλοκές. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, επίσης, έγιναν νέες συλλήψεις ανηλίκων.

Με αµείωτη συχνότητα σηµειώνονται περιστατικά εφηβικής παραβατικότητας. Μέσα στο Σαββατοκύριακο η ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκε να διαχειριστεί συµβάντα στα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας. Το Σάββατο το απόγευµα συνελήφθησαν στον Χολαργό τέσσερις ανήλικοι, ηλικίας 14 και 13 ετών, για φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία. Οι τέσσερις έφηβοι φέρεται να εισήλθαν σε σχολικό συγκρότηµα, όπου προξένησαν φθορές σε σχολικό εξοπλισµό (ηλεκτρονικούς υπολογιστές και θρανία). Χάρη στην άµεση και συντονισµένη κινητοποίηση των δυνάµεων που περιπολούσαν στην ευρύτερη περιοχή, αστυνοµικοί µετέβησαν στο σχολικό συγκρότηµα, εντόπισαν και συνέλαβαν τους τέσσερις ανηλίκους, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως δράστες των παραπάνω πράξεων. Η δικογραφία που σχηµατίσθηκε εις βάρος τους από το Τµήµα Ασφαλείας Παπάγου-χολαργού υποβλήθηκε στον αρµόδιο εισαγγελέα.

Εν συνεχεία, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής συνελήφθησαν στο Ψυχικό ένας 15χρονος και ένας 16χρονος µε την κατηγορία της συναυτουργίας, ενώ οι Αρχές αναζητούν και έναν τρίτο. Οι τρεις έφηβοι, αφού αποβιβάστηκαν από λεωφορείο, φέρονται να πλησίασαν µια παρέα τριών επίσης ανηλίκων, στους οποίους επιτέθηκαν και χτύπησαν µε γροθιές αφαιρώντας τους χρηµατικά ποσά, είδη ρουχισµού και κινητά τηλέφωνα. Στο σηµείο έσπευσαν αστυνοµικοί της οµάδας ∆ΙΑΣ και έπειτα από έρευνα εντόπισαν τους κατηγορουµένους, οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν. Οι αστυνοµικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τους δύο και τους οδήγησαν στο τµήµα ασφαλείας Φιλοθέης-ψυχικού, όπου έγινε προανάκριση. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σηµείο του περιστατικού, βρέθηκαν κρυµµένα πίσω από τη ρόδα σταθµευµένου αυτοκινήτου τα κλεµµένα κινητά τηλέφωνα, τα οποία αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους. Συνέπεια των χτυπηµάτων ήταν ο σοβαρός τραυµατισµός ενός εκ των θυµάτων, ο οποίος µεταφέρθηκε σε νοσοκοµείο, ενώ ο 15χρονος δράστης έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν και για κλοπή δικύκλου. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρµόδιο εισαγγελέα. Στο µεταξύ, στο φως της δηµοσιότητας ήρθαν τα τελευταία 24ωρα νέα βίαια περιστατικά εντός σχολείων: ο άγριος ξυλοδαρµός 14χρονης από συµµαθήτριές της στο Περιστέρι και ο συστηµατικός εκφοβισµός επί τρία χρόνια 14χρονου µαθητή στο Κορωπί.

Στον απόηχο της έκρηξης βίας και παραβατικότητας, η υποδιεύθυνση ασφαλείας βορειοανατολικής Αττικής, από κοινού µε την οµάδα ∆ΙΑΣ πραγµατοποίησαν το Σαββατοκύριακο έρευνες σε Μαρούσι, Ηράκλειο και Νέα Ιωνία, σε ξεχωριστές ειδικές επιχειρήσεις, µε στόχο την πρόληψη παραβατικών συµπεριφορών

Κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. για χαρτογράφηση επικίνδυνων σηµείων – Νέες συλλήψεις ανηλίκων το περασµένο Σαββατοκύριακο.

αλλά και τη χαρτογράφηση σηµείων όπου κυκλοφορούν έφηβοι και έχουν σηµειωθεί στο παρελθόν βίαιες συµπλοκές. Στο πλαίσιο αυτό πραγµατοποιήθηκαν 40 έλεγχοι, ενώ κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. προµηνύουν ότι παρόµοιες δράσεις θα επαναληφθούν. «Πρέπει να αναθεωρήσουµε όσα έως τώρα πιστεύαµε σχετικά µε τα παιδιά που εκδηλώνουν βίαιη συµπεριφορά», σηµειώνει στην «Κ» στέλεχος της αστυνοµίας. «Οι ανήλικοι παραβάτες δεν προέρχονται απαραίτητα από χαµηλά κοινωνικοοικονοµικά στρώµατα, πολλές φορές µάλιστα έχουν µεγάλη οικονοµική άνεση». Κατά τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων προκύπτει ότι συχνά οι δράστες δεν έχουν επίγνωση της σοβαρότητας των αδικηµάτων τους. «Σαν να µην µπορούν να διαχωρίσουν τα όρια µεταξύ πραγµατικού και ψηφιακού κόσµου», σχολιάζουν. Η αστυνοµία προχωράει στον σχεδιασµό στοχευµένων δράσεων, ωστόσο η διαχείριση του φαινοµένου είναι δύσκολη, καθώς πρόκειται για ανηλίκους.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281775633897234

Kathimerini Digital