Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Βοηθάει η επέκταση της θητείας στην αυτοδιοίκηση στα πέντε χρόνια;

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ* * Ο κ. Γιώργος Αρχόντας είναι µέλος του Επιστηµονικού Συµβουλίου του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονοµολόγων.

Σχεδόν οι µισοί οικονοµολόγοιµέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονοµολόγων πιστεύουν ότι η διεύρυνση της θητείας των δηµοτικών και περιφερειακών αρχών από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια δίνει κίνητρα για καλύτερη διαχείριση ώστε να µεταφερθούν σε αυτές περισσότερες αρµοδιότητες από το κεντρικό κράτος.

Η επαναφορά της πενταετούς θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών στις πρόσφατες εκλογές δροµολογήθηκε µεταξύ άλλων και ως ένα µέσο διεύρυνσης του εκλογικού ορίζοντα σε δήµους και περιφέρειες, ώστε να γίνει περισσότερο πολιτικώς εφικτός ο προγραµµατισµός και η υλοποίηση πιο µακρόπνοων έργων και δράσεων, που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αρχίσουν να παράγουν θετικά αποτελέσµατα.

Ακόµη, σύµφωνα µε τους υποστηρικτές της αλλαγής αυτής, µπορεί έτσι να ενισχυθεί το κίνητρο των εκλογέων να επιλέγουν υποψηφίους που όντως θα παράγουν έργο και να τους καθιστούν υπόλογους µετά την εκλογή τους, ενώ µια ακόµη παράπλευρη συνέπεια υποστηρίχθηκε πως θα είναι και η εξοικονόµηση πόρων από την αραίωση των εκλογικών αναµετρήσεων.

Στην Ερώτηση του Πάνελ για τον Οκτώβριο απάντησαν 21 Ελληνίδες και Ελληνες οικονοµολόγοι. Εξ αυτών, το 48% συµφωνεί µε την επέκταση της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών, ενώ το 24% διαφωνεί. Μεταξύ των δύο επιλογών τοποθετείται ένα αξιοσηµείωτο 29% των απαντησάντων. Τα παραπάνω ποσοστά αθροίζουν 101% για λόγους στρογγυλοποίησης.

Στα σχόλιά τους, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιµα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, τα µέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονοµολόγων αφενός επισηµαίνουν ότι η επέκταση της θητείας µπορεί όντως να αποδώσει πιο µακροχρόνια κίνητρα, δεδοµένου µάλιστα ότι πολλές από τις δράσεις των δήµων αργούν να αποφέρουν καρπούς ώστε να τις επιβραβεύσουν οι ψηφοφόροι. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, εκφράστηκε η άποψη ότι η πενταετής θητεία µπορεί και να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στους αξιωµατούχους για τις συνήθεις τοπικές συναλλαγές, ιδίως καθώς τα προβλήµατα της αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζονται δοµικά και εµπεδωµένα. Το φάσµα των απαντήσεων συµπληρώνεται από τα σχόλια που επισηµαίνουν ότι η αλλαγή της διάρκειας της θητείας πιθανότατα δεν θα αποφέρει ουσιώδεις αλλαγές στη διαχείριση.

Σε κάθε περίπτωση, επισηµάνθηκαν από τους συµµετέχοντες στο Πάνελ οι υπόλοιπες σηµαντικές προϋποθέσεις για τη µεταφορά περαιτέρω αρµοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως για παράδειγµα η ενίσχυση της δυνατότητας οι δήµοι να εισπράττουν ιδίους πόρους από τις τοπικές κοινωνίες και να είναι υπόλογοι στους δηµότες για τη διαχείριση των χρηµάτων τους αντί να εξαρτώνται από το κεντρικό κράτος και τη χρηµατοδότησή του.

Μπορεί να αποδώσει πιο µακροχρόνια κίνητρα, δεδοµένου ότι πολλές δράσεις των δήµων αργούν να αποφέρουν καρπούς ώστε να τις επιβραβεύσουν οι ψηφοφόροι.

Το Ελληνικό Πάνελ Οικονοµολόγων είναι µια πρωτοβουλία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών που έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονοµολόγων επί κρίσιµων θεµάτων οικονοµικής πολιτικής. Στο Πάνελ συµµετέχουν 75 οικονοµολόγοι από 59 πανεπιστήµια και φορείς που εδρεύουν σε 11 χώρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συµµετεχόντων, τις απαντήσεις τους στις µηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγητικά τους σχόλια, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το Πάνελ, στην ιστοσελίδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, kefim.org.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

el-gr

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281779928864530

Kathimerini Digital