Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Μέτωπο των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Συνεχίζοντας την πίεσή τους στο Ισραήλ, οι αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν µεγάλο µέρος της Υεµένης, συµπεριλαµβανοµένης της πρωτεύουσας Σαναά, άνοιξαν νέο µέτωπο, αυτή τη φορά θαλάσσιο, στην Ερυθρά Θάλασσα. Oπως φαίνεται σε βίντεο που έδωσε χθες στη δηµοσιότητα η φιλοϊρανική πολιτοφυλακή, ένοπλοι Χούθι που επέβαιναν στρατιωτικού ελικοπτέρου επέδραµαν στο σκάφος «Galaxy Leader», στα ανοιχτά της Τζέντα και το κατέλαβαν. Στη συνέχεια, το οδήγησαν στη Χοντέιντα, το κυριότερο λιµάνι της Υεµένης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούθι. «Το ναυτικό των ενόπλων δυνάµεων της Υεµένης πραγµατοποίησε στρατιωτική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα µε αποτέλεσµα την κατάληψη ενός ισραηλινού πλοίου, το οποίο οδηγήθηκε σε ακτή της χώρας µας», ανακοίνωσε η παραστρατιωτική οργάνωση. Η ενέργεια αυτή εδράζεται, κατά τους Χούθι, «στη θρησκευτική, ανθρωπιστική και ηθική ευθύνη µας έναντι του καταπιεζόµενου παλαιστινιακού λαού, ο οποίος υφίσταται άδικη πολιορκία, αλλά και απέναντι στη συνέχιση των φρικτών, επονείδιστων σφαγών από την πλευρά του ισραηλινού στρατού». Ισραηλινοί αξιωµατούχοι υποστήριζαν ότι το πλοίο ήταν βρετανικής ιδιοκτησίας και ότι ουδείς από τα 25 µέλη του πληρώµατος ήταν Ισραηλινός. Πάντως, ο Μπέντζαµιν Νετανιάχου καυτηρίασε την κατάληψη του σκάφους και επέρριψε ευθύνες στο Ιράν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «καταδίκασε µε κατηγορηµατικό τρόπο την επίθεση του Ιράν σε ένα διεθνές σκάφος», τονίζοντας τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύµφωνα µε την ασφαλιστική εταιρεία Ambrey, το φορτηγό πλοίο «Galaxy Leader», που ειδικεύεται στη µεταφορά αυτοκινήτων, µε σηµαία από τις Μπαχάµες, ανήκει στην εταιρεία Ray Car Carriers, η οποία ελέγχεται από τον Ισραηλινό Αβραάµ Ράµι Ούνγκαρ, έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηµατίες της χώρας του. Το Ιράν απέρριψε οποιαδήποτε εµπλοκή µε την ενέργεια των Χούθι. «Εχουµε δηλώσει επανειληµµένα ότι οργανώσεις αντίστασης στην περιοχή ενεργούν ανεξάρτητα και µε δική τους πρωτοβουλία µε βάση τα συµφέροντά τους και εκείνα των λαών τους», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Νασέρ Καναανί.

Μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους και drone προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, παρά τα 2.000 χιλιόµετρα που τους χωρίζουν. Στις 8 Νοεµβρίου, κατέρριψαν αναγνωριστικό drone των ΗΠΑ, στα ανοιχτά της Υεµένης.

∆ΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

el-gr

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281797108733714

Kathimerini Digital