Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Οι μετακινήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις

οι μετακινήσεις είναι ένα «αναγκαίο κακό» έως ότου γίνουν προσλήψεις προσωπικού που θα αποκαταστήσουν τη λειτουργία των κλινικών. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «οι μετακινήσεις θα γίνονται έως ότου λυθεί το θέμα του προσωπικού. Αυτό εκτιμούμε ότι θα γίνει με τις προσλήψεις των επόμενων ετών». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τον διορισμό 800 μόνιμων γιατρών από την προκήρυξη του περασμένου Απριλίου, ενώ για το 2024 προγραμματίζονται

συνολικά στο ΕΣΥ 6.500 προσλήψεις εκ των οποίων οι 1.500 θα είναι ιατρικού προσωπικού. Η προκήρυξη για τις νέες προσλήψεις αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές του 2024, με στόχο στο τέλος του πρώτου τριμήνου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τον διορισμό των γιατρών. Προκειμένου δε να γίνουν πιο «ελκυστικές» θέσεις για τις οποίες οι προκηρύξεις είναι άγονες, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν επιπλέον κίνητρα μεταξύ των οποίων και μισθολογικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σήμερα στο ΕΣΥ εργάζονται 21.493 γιατροί. «Ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ δεν είναι μικρός, παρά τις αποχωρήσεις. Λόγω της πανδημίας έγινε μία μεγάλη αύξηση του προσωπικού. Απλώς λείπουν ειδικότητες που δημιουργούν πρόβλημα». Στην ερώτηση πόσοι γιατροί τελικά λείπουν από το ΕΣΥ, ο κ. Θεμιστοκλέους σημειώνει ότι «δεν είναι ένας αριθμός. Λείπουν συγκεκριμένες ειδικότητες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Λείπουν αναισθησιολόγοι και στην επαρχία αλλά και στα αστικά κέντρα. Λείπουν παθολόγοι. Λείπουν ακτινολόγοι και έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες του εργαστηριακού τομέα, π.χ. παθολογοανατόμου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ορισμένες από αυτές τις ειδικότητες είναι καίριες για τα νοσοκομεία. Εάν δεν έχεις αναισθησιολόγους σταματάει το μισό νοσοκομείο. Ούτε νοσοκομείο χωρίς παθολόγο γίνεται».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, Ελεάνα Γαρίνη, εκτιμά ότι για

να αυξηθεί το ενδιαφέρον των αναισθησιολόγων να εργαστούν στην Ελλάδα και στο ΕΣΥ, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, οικονομικά, και μάλιστα «γενναία» (το μηνιαίο επίδομα των 400 ευρώ που δίνεται στους αναισθησιολόγους από το 2021 πλέον φορολογείται και στην πράξη δεν ξεπερνάει τα 250 ευρώ) αλλά και θεσμικά. «Συζητάμε για ταυτόχρονη προκήρυξη πολλών θέσεων. Η προκήρυξη μιας μόνο θέσης σε ένα υποστελεχωμένο νοσοκομείο είναι αποτρεπτική. Επίσης χρειάζεται βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Μετά την

πανδημία υπήρξε μεγάλη πίεση για περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις που είχαν μείνει πίσω λόγω COVID-19, που έχει οδηγήσει σε ένταση και πολλούς καβγάδες. Χρειάζεται βελτίωση της εκπαίδευσης των αναισθησιολόγων και επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στην αναισθησία (το υφιστάμενο είναι από το 1997). Και χρειάζεται ρύθμιση για τα ιατρεία πόνου τα οποία δουλεύουμε σαν να είμαστε “κρυφό σχολειό”. Ούτε εξετάσεις στους ασθενείς δεν μπορούμε να συνταγογραφήσουμε».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

el-gr

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281908777879548

Kathimerini Digital