Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

MATTEO MONTONE MS

Ιταλία / Ηνωμένο Βασίλειο

«Η Ελλάδα είναι σαφώς η χώρα που αξίζει να ανακαλύψει οινικά κανείς αυτή τη στιγμή. Διαθέτει ένα εύρος γηγενών ποικιλιών με αρώματα και γεύσεις που δεν μπορούν να παραχθούν πουθενά αλλού στον κόσμο, ειδικά σε τόσο προσιτές τιμές. Επίσης υπάρχουν πολλές περιοχές με διαφορετικά υψόμετρα, εδάφη και μικροκλίματα, για τις οποίες, όταν διαβάζω, πάντα εντυπωσιάζομαι. Ανάμεσα στις πολλές θετικές ποικιλιακές εκπλήξεις του φετινού διαγωνισμού συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Λημνιώνα, η Ρομπόλα, το Μοσχοφίλερο και το Μοσχόμαυρο.

»Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι σομελιέ έχουν αρχίσει να βλέπουν την ελληνική αγορά με αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά ακόμα δεν υπάρχει αρκετή γνώση σχετικά με τις ποικιλίες, με εξαίρεση το Ξινόμαυρο και το Ασύρτικο. Πιστεύω ότι συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με τα ιταλικά κρασιά, η γνώση για τα οποία περιορίζεται κατά κύριο λόγο στο Nebbiolo και στο Sangiovese. Θεωρώ πως η εκπαίδευση είναι ο τρόπος για να προωθήσει κανείς οποιοδήποτε κρασί. Οι επαγγελματίες, και ειδικά αυτοί της νέας γενιάς, πρέπει να επιμορφωθούν μέσα από σεμινάρια και –οπωσδήποτε– ταξίδια, γιατί εκείνοι είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή.

»Προσωπικά, ερωτεύτηκα το ελληνικό κρασί πριν από μερικά χρόνια, όταν γνώρισα τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW και μελέτησα το βιβλίο του The Wines of Greece, που το θεωρώ αριστούργημα! Στη συνέχεια άρχισα να επισκέπτομαι τακτικά την Ελλάδα, να μιλάω με παραγωγούς και να δοκιμάζω όσο το δυνατόν περισσότερα κρασιά. Πλέον θεωρώ ότι έχω επαρκείς γνώσεις και μπορώ να μιλάω με άνεση γι’ αυτά. Βρίσκω ότι έχουν καλή ποιότητα και λογικές τιμές. Υπάρχει, δε, ένα κύμα νέων οινοπαραγωγών οι οποίοι προσπαθούν να βάλουν τη χώρα στην πρώτη γραμμή».

«Γεύσεις που δεν μπορούν να παραχθούν αλλού».

Εξωστρεφεια

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282007561770572

Kathimerini Digital