Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Με 3 υλικά

Εύκολα και νόστιμα πιάτα με τη μικρότερη λίστα για ψώνια. Δεν υπολογίζουμε στο μέτρημα το λάδι (ή το βούτυρο) και το αλατοπίπερο και, προαιρετικά, προσθέτουμε ακόμα ένα υλικό, συνήθως μυρωδικό.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΩΓΩ ΔΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΠΕΣΚΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – STYLING: ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΤΣΕΓΚΟΥ

Εύκολα και νόστιμα πιάτα με τη μικρότερη λίστα για ψώνια

Φακόρυζο με μαντζουράνα ΦΑΚΕΣ + ΡΥΖΙ + ΞΕΡΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Ιδανικό συνοδευτικό, μια σαλάτα με ψωμωμένες ντομάτες, κάππαρη, ελιές, καυτερές πιπεριές, ρίγανη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 50΄ ΕΥΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

160 γρ. φακές ψιλές

1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι νυχάκι (ή μπασμάτι) 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

3-4 κλωνάρια φρέσκια μαντζουράνα

(ξεχωριστά τα φύλλα από τα κοτσάνια) 90 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, τα κρεμμύδια, τα κοτσάνια της μαντζουράνας και 4 φλιτζ. τσαγιού νερό. Ζεσταίνουμε τα υλικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση, ξαφρίζοντας σχολαστικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τις φακές για 30 λεπτά.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι, το λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρουν όλα μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό προς το τέλος, για να μην κολλήσει το φαγητό.

Προσθέτουμε τα φύλλα της μαντζουράνας, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Ανοίγουμε Βιδιανό, Ρομπόλα, Μαλαγουζιά. Σπανακόρυζο με τραγανά τσιπς δυόσμου ΣΠΑΝΑΚΙ + ΡΥΖΙ + ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ + ΝΤΟΜΑΤΑ

Τα ολόκληρα τηγανισμένα φύλλα δυόσμου γίνονται στη στιγμή τραγανά τσιπς, που προσθέτουν πλούσιο άρωμα στο φαγητό και μάλιστα μόλις λίγα λεπτά πριν από το σερβίρισμα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 40΄ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 45-50΄ ΕΥΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 κιλό φρέσκο σπανάκι (ζυγισμένο

καθαρισμένο), χοντροκομμένο

3/4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο, π.χ.

Σπερχειάδας

1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος τους 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες + 1 ντομάτα

ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ολόκληρα 120 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα με αλατοπίπερο και 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο. Αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστεί.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με αλάτι και πιπέρι για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να δέσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το σπανάκι σε δύο-τρεις δόσεις, ανακατεύοντας κάθε δόση για λίγο, μέχρι να μαραθεί και να πέσει ο όγκος της, προτού ρίξουμε την επόμενη.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αν δούμε ότι το φαγητό στεγνώνει, ρίχνουμε τακτικά μικρές δόσεις από ζεστό νερό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τσιπς δυόσμου: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα ολόκληρα φύλλα δυόσμου για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Λίγο πριν σερβίρουμε, ρίχνουμε στο σπανακόρυζο την ψιλοκομμένη ντομάτα και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε σε πιάτα, σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα μερικά τραγανά φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε. ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Ξηρό Μοσχάτο, Μοσχοφίλερο, μια Μαλαγουζιά. Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα ξιδιού και φασκόμηλο ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ + ΞΙΔΙ + ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ + ΞΕΡΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΕΥΚΟΛΟ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 20΄

ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες)

2 χοιρινές μπριζόλες από σπάλα, βάρους 250-300 γρ. η καθεμία, σε θερμοκρασία δωματίου

100 ml ξίδι από κόκκινο κρασί

10 φύλλα από φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο (ή 1 κουτ. σούπας ξερό, καλά τριμμένο)

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες και τις αλείφουμε με το μισό ελαιόλαδο.

Βάζουμε να ζεσταθεί καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει. Ψήνουμε τις μπριζόλες για 7-8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν, αλλά να παραμείνουν ζουμερές εσωτερικά. Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε σε πιατέλα, σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο για να παραμείνουν ζεστές.

Στο λάδι και στο λίπος που έμεινε στο τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το ξίδι και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του. Προσθέτουμε 100 ml νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει και να μοιάζει με σιρόπι. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε την τελευταία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το φασκόμηλο. Ανακατεύουμε καλά.

Μοιράζουμε τις μπριζόλες σε δύο πιάτα και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου, κομμένες κυδωνάτες, ψημένες με τη φλούδα τους. XΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ

ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Ένα Merlot η ιδανική επιλογή. Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι, στη γάστρα ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ + ΡΥΖΙ + ΛΕΜΟΝΙ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄ ΨΗΣΙΜΟ: 1 ώρα ΕΥΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια 300 γρ. ρύζι κίτρινο τύπου parboiled χυμός από 2 λεμόνια

2 κουτ. σούπας μουστάρδα (προαιρετικά) 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Τακτοποιούμε το κοτόπουλο στη γάστρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα (αν βάλουμε), τον χυμό λεμονιών, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Αλείφουμε με το μείγμα τα κομμάτια του κοτόπουλου και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της.

Ψήνουμε για 35 λεπτά. Ανοίγουμε το σκεύος, σκορπίζουμε το ρύζι ανάμεσα στα κομμάτια, περιχύνουμε με 500 ml νερό και κλείνουμε ξανά με το καπάκι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 15 λεπτά και σερβίρουμε. ΓΩΓΩ ΔΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Λευκά κρασιά με σώμα: Ασύρτικο Στ. Ελλάδας, Βιδιανό, Σαββατιανό

Κοτόπουλο με πλιγούρι στην κατσαρόλα ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ + ΠΛΙΓΟΥΡΙ + ΝΤΟΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 55΄

ΕΥΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια 250 γρ. πλιγούρι ή κουσκούς

800 γρ. ώριμες, σφιχτές ντομάτες,

τριμμένες

80 ml ούζο (ή 120 ml λευκό ξηρό κρασί),

προαιρετικά

90 ml ελαιόλαδο + 40 ml επιπλέον αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 90 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Σβήνουμε με το ποτό (αν βάλουμε), αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το πλιγούρι και 300 ml νερό. Αφήνουμε να πάρει μία βράση το υγρό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι και να τραβήξει σχεδόν όλα τα υγρά, χωρίς να στεγνώσει. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε. ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Ένα ροζέ Cabernet Sauvignon.

Γίδα ατζέμ πιλάφι ΓΙΔΑ + ΡΥΖΙ + ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 3½-4 ώρες

ΕΥΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες)

2 κιλά γίδα από σπάλα, με το κόκαλο,

κομμένη σε μέτρια κομμάτια 5 κλωνάρια φρέσκο φασκόμηλο

(ή 2 κουτ. σούπας ξερό)

300 γρ. ρύζι νυχάκι ή μπασμάτι

50 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (από βάζο) αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ξεπλένουμε καλά τα κομμάτια της γίδας για να απομακρύνουμε τυχόν μικρά κοκαλάκια από το κόψιμό της. Βάζουμε τα κομμάτια σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό που να τα σκεπάσει κατά τουλάχιστον 5 εκ. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά, μέχρι να πάρει βράση το νερό. Προσθέτουμε το φασκόμηλο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 3 ώρες με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.

Στραγγίζουμε το κρέας και σουρώνουμε τον ζωμό. Τον βάζουμε ξανά στην (καλά καθαρισμένη) κατσαρόλα και τον βράζουμε μέχρι να μειωθεί στα 600 ml. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Ξεψαχνίζουμε τη γίδα και κομματιάζουμε το ψαχνό της σε μικρά κομμάτια.

Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι για 10 λεπτά. Σβήνουμε με τον μετρημένο ζωμό και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μελώσει ωραία. Προσθέτουμε το κρέας και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με σαλάτα από τριμμένα καρότα, χυμό λεμονιού, αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας και φιστίκια Αιγίνης. ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Ασύρτικο ή Chardonnay ώριμο, περασμένο από βαρέλι. Μοσχάρι κατσαρόλας με μαύρη μπίρα και έτοιμα νιόκι ΜΟΣΧΑΡΙ + ΜΠΙΡΑ + ΝΙΟΚΙ

Αν θέλουμε, μπορούμε να εμπλουτίσουμε το φαγητό με ψιλοκομμένο καρότο και με την πολύ ταιριαστή γεύση και το άρωμα αποξηραμένων μανιταριών της αρεσκείας μας. Θα χρειαστούμε 10 γρ., τα οποία θα μουλιάσουμε για 30 λεπτά σε 1 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό και θα τα βγάλουμε από εκεί «ψαρεύοντάς» τα με τα δάχτυλά μας, για να μην παρασύρουν τυχόν υπολείμματα από χώμα. Θα τα ρίξουμε στο φαγητό μαζί με την μπίρα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ώρα + 30΄

ΕΥΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

800 γρ. μοσχαρίσια ελιά (ή χτένι – κομμάτι

της σπάλας), σε κομμάτια των 3 εκ. 320-400 γρ. έτοιμα νιόκι, φρέσκα

(στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ) 1 κουτάκι (330 ml) μαύρη μπίρα 10 κεδροκούκουτσα (προαιρετικά)

90 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για άλλα 10 λεπτά. Σβήνουμε με την μπίρα και αφήνουμε να πάρει βράση, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.

Προσθέτουμε 500 ml νερό και αλατοπίπερο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι το υγρό να αρχίσει να κοχλάζει έντονα. Προσθέτουμε τα νιόκι και μαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους, χωρίς να ανακατέψουμε, απλώς σείουμε τακτικά την κατσαρόλα. Το φαγητό πρέπει να είναι σχετικά ζουμερό. ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Τη μαύρη μπίρα που θα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

el-gr

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282011856948303

Kathimerini Digital