Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η διαδικασία βήμα βήμα

(για 10 λουκάνικα των 20 εκ. ή 20 των 10 εκ.)

Βήμα πρώτο

Βάζουμε το έντερο σε λεκάνη με νερό που να το καλύπτει, μαζί με 1 φλιτζ. τσαγιού ξίδι, και το αφήνουμε για 6-8 ώρες στο ψυγείο. Έπειτα, πιάνουμε τη μία άκρη από το έντερο, τραβάμε το στόμιο να ανοίξει και το βάζουμε κάτω από τη βρύση. Αφήνουμε να τρέξει μπόλικο νερό και, πιέζοντάς το προς τα κάτω, να διατρέξει όλο το έντερο και να βγει από την άλλη άκρη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Το αλατίζουμε.

Βήμα δεύτερο

Αν κόψουμε μόνοι μας το κρέας, το περνάμε (πολύ κρύο) από την κρεατομηχανή μία φορά, ώστε να είναι χοντροκομμένος ο κιμάς αλλά ομοιογενής.

Βήμα τρίτο

Προσθέτουμε στον κιμά όλα τα ξερά μυρωδικά και τα μπαχαρικά, πλην του αλατοπίπερου, και κάνουμε ένα πρώτο ανακάτεμα με τα χέρια.

Βήμα τέταρτο

Σε δεύτερη φάση, προσθέτουμε το αλατοπίπερο και όλα τα υπόλοιπα υλικά που αναφέρονται στη συνταγή,

π.χ. τη ζάχαρη με τον πελτέ, το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού και τα φρέσκα μυρωδικά. Ζυμώνουμε ξανά ρίχνοντας και τον τριμμένο πάγο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βήμα πέμπτο

Ξεκινάμε το γέμισμα: Δένουμε τη μία άκρη από το έντερο κόμπο ή με σπάγκο για να το κλείσουμε και προσαρμόζουμε την άλλη άκρη στο ακροφύσιο της κρεατομηχανής ή στο ειδικό χωνί για λουκάνικα. Γεμίζουμε το έντερο μέχρι να φτιάξουμε λουκάνικο μήκους περίπου 20 εκ.

Κόβουμε και δένουμε σε εκείνο το σημείο το έντερο με σπάγκο. Με το υπόλοιπο έντερο συνεχίζουμε φτιάχνοντας κι άλλα λουκάνικα. Εναλλακτικά, γεμίζουμε το έντερο μέχρι να τελειώσει η γέμιση, φτιάχνοντας ένα μεγάλο λουκάνικο το οποίο στρίβουμε ανά 10-20 εκ. για να το χωρίσουμε σε μικρότερα.

Το κάπνισμα

Αν θέλουμε να τα καπνίσουμε πριν τα ψήσουμε, τοποθετούμε μια βέργα παράλληλα στην εστία φωτιάς και κρεμάμε τα λουκάνικα. Δεν πρέπει να είναι

πολύ κοντά στη φλόγα ώστε να καπνιστούν και όχι να μαγειρευτούν. Ρίχνουμε στα κάρβουνα (ή πάνω στην ψησταριά υγραερίου) φλοίδες από ξύλο οξιάς ή δρυός, όπως επίσης φλοίδες από σκόρδα και δεντρολίβανα, ώστε να ανάψει φλόγα και να δημιουργηθεί αρωματικός καπνός. Η θερμοκρασία γύρω από τα λουκάνικα πρέπει να είναι περί τους 40°C. Η όλη διαδικασία θα πάρει περίπου 2 ώρες και θα πρέπει να ρίχνουμε κάθε τόσο φλοίδες ώστε να συντηρείται καπνός.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ BBQ / ΣΠΙΤΙΚΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

el-gr

2023-05-14T07:00:00.0000000Z

2023-05-14T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282166475530444

Kathimerini Digital