Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΠΕΡΙ ΛΙΑΤΙΚΟΥ Ο ΛΟΓΟΣ

14 ΕΤΙΚΕΤΕΣ και λίγες σημειώσεις για μια ιδιαίτερα σημαντική ποικιλία.

Φωτογραφίες — ΒΙΚΥ ΤΣΑΤΣΑΜΠΑ ΑΦΣΙΝ ΜΟΛΑΒΙ

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΤΙΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ, που το εντάσσουν στην αμπελοοινική ιστορία του νησιού από τον 3ο αιώνα π.Χ., βρίσκονται σε κείμενα του 13ου αιώνα, ακόμη και σε έγγραφα αγοραπωλησίας αμπελώνων του 16ου αιώνα. Πολλοί υποστηρίζουν πως το Λιάτικο ανέκαθεν έκανε υπέροχα γλυκά κρασιά. Πιθανολογείται ότι ήταν ο ξακουστός οίνος του μεσαίωνα Malvasia Di Candia, ένας τύπος κρασιού από Λιάτικο και άλλες ποικιλίες και όχι κρασί από την ποικιλία Μαλβάζια. Στη σύγχρονη εποχή, ήταν κατά βάση ένα κρασί που συμπλήρωνε τα χαρμάνια. Μια και δεν είχε αρκετά ρουμπινένιο χρώμα, δεν του είχαν δοθεί πολλές ευκαιρίες να εμφιαλωθεί ως μονοποικιλιακό. Επί δεκαετίες συμμετείχε σε blend με άλλες γηγενείς ποικιλίες –Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά–, μέχρι που αυτή η συνθήκη άλλαξε, στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ο Γιάννης Οικονόμου από τη Ζίρο, ο Λυραράκης και ο Δουλουφάκης στο Ηράκλειο του έδωσαν τέτοιες ευκαιρίες και αργότερα και άλλοι, κι έτσι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για κάποια σημαντικά κρασιά από Λιάτικο, προϊόν ΠΟΠ στο Ηράκλειο (ΠΟΠ Δαφνές) και στο Λασίθι (ΠΟΠ Σητεία).

Ζητήσαμε από τον σομελιέ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Salis στα Χανιά, Άφσιν Μολαβί, να κάνει ένα crash test σε μονοποικιλιακά Λιάτικα και ιδού τα αποτελέσματα 14 ετικετών. «Χαίρομαι ιδιαίτερα για τον χρόνο που έχουν επενδύσει οι οινοποιοί σε αυτή την ποικιλία, φαίνεται στη δουλειά τους.

Από τα αποτελέσματα της γευσιγνωσίας διαπιστώνω πως πίσω από τις εμφιαλώσεις τους υπάρχει έρευνα, έχουν εφαρμόσει διάφορες τεχνικές στην οινοποίηση, έχουν αποδώσει διαφορετικά στιλ και έχουν εξελίξει ακόμη και τις ετικέτες, που είναι ελκυστικές. Προσωπικά, βρήκα πολύ ενδιαφέροντα τα entry level Λιάτικα και τα premium. Ένα γενικό σχόλιο είναι πως τα πιο απλά και οικονομικά δίνουν μια καθαρή εικόνα για το τι μπορεί να κάνει αυτή η ποικιλία. Απόλαυσα ιδιαίτερα τα φρέσκα, αυτά που δεν είχαν πολύ βαρέλι, αυτά που δεν είχαν μακρές εκχυλίσεις, αλλά λάτρεψα και τα λιαστά. Είναι μια δύσκολη ποικιλία που χρειάζεται αρκετή δουλειά στο αμπέλι και απαιτεί χρόνο. Θα πρότεινα σε όλους τους εμπλεκομένους να συνεχίζουν να πειραματίζονται».

Αφιερωμα Κρητη

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282187950397004

Kathimerini Digital