Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

3Η ΕΒΔΌΜΑΔΑ

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Χοιρινό με σελινόριζα και γάλα

Αξίζει να το δοκιμάσουμε, γιατί με το μαγείρεμα στο γάλα το κρέας γίνεται απίστευτα τρυφερό και ζουμερό και το φαγητό μας αποκτά ένα ήπιο καραμελένιο άρωμα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ώρα + 30΄

ΕΥΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 κιλό χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο, σε

κύβους 4-5 εκ.

2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ 3 σελινόριζες, κομμένες κυδωνάτες 1 δάφνη

1.500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο,

καλά κοπανισμένο

70 ml μπράντι

70 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τη σελινόριζα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και αλατοπιπερώνουμε. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το χοιρινό για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά.

Ρίχνουμε το μπράντι και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το γάλα και τη δάφνη και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά. Δεν πρέπει να κοχλάζει το φαγητό, για να μη φουσκώσει το γάλα και χυθεί. Προσθέτουμε τις σελινόριζες, το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά ακόμα. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το χοιρινό με σελινόριζες σε μια πιατέλα. Μεταφέρουμε στον πολυκόφτη 4 κομμάτια σελινόριζας και όσο ζουμί χρειάζεται ώστε να προκύψει μια σάλτσα με την πυκνότητα της αρεσκείας μας.

Χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα και περιχύνουμε το χοιρινό με τις σελινόριζες.

Φακές με ξινόμηλο

Στην εποχή τους είναι τα ζουμερά και τρυφερά μήλα και τα μαγειρεύουμε μαζί με τις φακές για ένα εξαιρετικά ισορροπημένο πιάτο, μια που η γλυκόξινη γεύση του φρούτου εξισορροπεί τη γήινη, ξηροκαρπάτη γεύση του οσπρίου.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 45΄

ΕΥΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

350 γρ. φακές ψιλές

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 μεγάλο πράσινο μήλο, σε μικρά κυβάκια 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1 φύλλο δάφνης

1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη

1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς

2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό

90 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 60 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μήλο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.

Προσθέτουμε τις φακές, το σκόρδο, τον κουρκουμά, αλατοπίπερο, τη δάφνη και ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθούν καλά.

Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και βράζουμε για 3540 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Προσθέτουμε τη ρίγανη και το ξίδι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με παξιμάδια από χαρούπι και φέτα με ντοματίνια. ΤΙ ΠΙΝΟΥΜE: Καλοφτιαγμένα λευκά κρασιά: Σαββατιανό, Ροδίτη, Ντεμπίνα, κρητικά χαρμάνια.

ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ / Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΗΣ

el-gr

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282235195247695

Kathimerini Digital