Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Επιμέλεια ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Αποθέωση του Πικάσο

Οι εκθέσεις με θέμα πτυχές του έργου του Πικάσο είναι ένα φαινόμενο διεθνές και πολυσήμαντο με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατό του. Στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο, η έκθεση που τρέχει έως τις 14 Ιανουαρίου εστιάζεται στα γλυπτά του, καθώς ο Πικάσο έκανε γλυπτά από πάντα, πειραματιζόμενος με τη φόρμα και τα υλικά. Εμφαση δίνεται στο ανθρώπινο σώμα, στην εξερεύνηση του Πικάσο, στη διαρκή αποσυναρμολόγηση και επανασύνθεση. Σε συνεργασία με το μουσείο Πικάσο στη Μάλαγα.

ΒΟΣΤΩΝΗ

Ο πρώιμος Μοντριάν

Μία από τις νέες εκθέσεις στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης στρέφει το βλέμμα μας στα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής συγκρότησης του Πιετ Μοντριάν (1872-1944). Πριν από το 1900, ο Μοντριάν πειραματιζόταν διαρκώς με νέες ερμηνείες του ολλανδικού τοπίου. Επαιζε με τις φωτοσκιάσεις και κρατούσε αποστάσεις από την κλασική αναπαράσταση. Η έκθεση παρουσιάζει 28 έργα ζωγραφικής και έργα σε χαρτί, που παρακολουθούν τη σταδιακή ωρίμανση του βλέμματός του.

ΣΙΚΑΓΟ Γλυπτά του Κανόβα

Στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου παρουσιάζεται έκθεση εξέχουσας σημασίας με θέμα τα γλυπτά του Αντόνιο Κανόβα σε πηλό. Είναι έργα που δεν έχουν τύχει ιδιαίτερης προβολής, σε αντίθεση με τα γλυπτά σε μάρμαρο. Είναι όλη η διανοητική και καλλιτεχνική προετοιμασία για τα αριστουργήματά του. Πάνω από 60 γλυπτά σε πηλό παρουσιάζονται μαζί με τις πυκνές σημειώσεις του Κανόβα, αποκαλύπτοντας όλη την πνευματική εργασία και τις σκέψεις που τον απασχολούσαν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Τέχνη από την Αϊτή

Η Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τον εμπλουτισμό των συλλογών της με 40 έργα τέχνης καλλιτεχνών από την Αϊτή. Προέρχονται από δύο συλλογές, με έμφαση τόσο σε ναΐφ και αυτοδίδακτους ζωγράφους στο τοπικό ιδίωμα της Καραϊβικής όσο και σε διεθνώς αναγνωρισμένες περιπτώσεις. Είναι τα πρώτα έργα από την Αϊτή που γίνονται μέρος των συλλογών ενός μουσείου του διεθνούς εκτοπίσματος. Στη φωτογραφία, έργο του Φιλομέ Oμπίν (1892-1986).

ΛΟΝΔΙΝΟ Τέχνη και ακτιβισμός

Στην Tate Britain παρουσιάζεται η έκθεση «Γυναίκες σε εξέγερση! Τέχνη και ακτιβισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1970-1990» (έως 7 Απριλίου). Για πρώτη φορά, συγκεντρώνονται έργα που αντανακλούν το φεμινιστικό κίνημα και τη γυναικεία παρουσία στην τέχνη και τη δημιουργία από μια ιστορική περίοδο που είδε την ανάδυση των γυναικών καλλιτεχνών. Είναι μια έκθεση με σαφή κοινωνικό και πολιτικό προσανατολισμό και διάθεση να παρουσιάσει μια καλειδοσκοπική εκδοχή της φεμινιστικής τέχνης.

ΤΈΧΝΕΣ & ΓΡΆΜΜΑΤΑ

el-gr

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282286735001596

Kathimerini Digital