Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ

Η αβάσταχτη δυσκολία της απλότητας

ΑΠΌ ΤΌ ΗΜΕΡΌΛΌΓΙΌ ΜΙΑΣ FOOD EDITOR: Επιμέλεια εύκολης συνταγής. Τι ωραία συνταγή αυτός ο καγιανάς! Τρεις σειρές όλες κι όλες έστειλε ο σεφ, αλλά με πόσα ωραία κολπάκια. Διαλέγει ντομάτες ώριμες, αλλά σφιχτές. Τις κόβει στη μέση και αφαιρεί τα πολλά σπόρια με ένα κουταλάκι. Τις ψιλοκόβει και τις σοτάρει με λίγο ανθό αλατιού μέχρι να μελώσουν. Ουπς. Δεν έχουν όλοι ανθό αλατιού, ας βάλω κανονικό αλάτι και τον ανθό προαιρετικά. Καλύτερα να εξηγήσω και τι είναι ο ανθός.

Τσεκ. Πόση ώρα θέλει η ντομάτα για να μελώσει; Σταματώ την πληκτρολόγηση και ανάβω το μάτι της κουζίνας. Παίρνω ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνω το μετρημένο λάδι και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω τις ντομάτες και αρχίζω να χρονομετρώ. Στα 2 λεπτά έχουν αρχίσει να μαλακώνουν και να βγάζουν μπόλικα υγρά. Περιμένω ανακατεύοντας απαλά. Να τονίσω ότι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, για να μη χαλάσει και το σκεύος. Τσεκ. Στα 4 λεπτά αρχίζουν τα υγρά να εξατμίζονται και οι ντομάτες να αλλάζουν χρώμα. Στα 5 λεπτά τα λιγοστά ζουμάκια τους γίνονται ωραία, γλασαριστά. Μάλιστα. Στα 5 με 6 λεπτά μελώνουν οι ντομάτες. Καλό είναι να τονίσω το περίπου 5 με 6 λεπτά, γιατί διαφέρει ο χρόνος ανάλογα με την κουζίνα, το σκεύος κ.λπ. Τσεκ.

Μικρή διακοπή γιατί χτυπάει το τηλέφωνο. Είναι ο κυρ Αντρέας με το φοβερό και τρομερό τυρί του. Θέλει να με ενημερώσει ότι θα μας περιμένει για το ρεπορτάζ μας στον κεντρικό (επαρχιακό δρόμο) στις 6.30 το πρωί μαζί με τον φωτογράφο, για να μας ανεβάσει στο αγροτικό του και να μας οδηγήσει στο μητάτο του. «Μην ξεχάσετε να φορέσετε γαλότσες», μου τονίζει.

Επιμέλειας συνέχεια: Ρίχνουμε τα αυγά. Στον καγιανά δεν τα χτυπάμε από πριν, όπως στις ομελέτες, αλλά τα βάζουμε ολόκληρα και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, ώστε να ανακατευτούν με την ντομάτα. Ωχ, ξέχασα να βάλω στην αρχή άλλο ένα κολπάκι του σεφ: Στην αρχή στο τηγάνι ρίχνει αλατοπίπερο και μετά το λάδι. Έτσι νοστιμίζει το λάδι από την αρχή. Τσεκ.

Άλλη διακοπή από το τηλέφωνο. Το βράδυ είμαστε καλεσμένοι σε αστεράτο εστιατόριο για να δοκιμάσουμε το νέο μενού. Χλιδή. Ταυτοχρόνως έρχεται μήνυμα στο κινητό για να πληρώσω τη δόση της ΔΕΗ με τον καινούργιο μου διακανονισμό. Αχ. Έχει τον τρόπο της η ζωή να με γειώνει και δεν αφήνει να πάρουν τα μυαλά μου αέρα.

Τελειώνω την επιμέλεια της εύκολης συνταγής. Έχει πιάσει ολόκληρη σελίδα. Οφείλω να εξηγώ σωστά κάθε βήμα, ώστε να μπορέσει να την ετοιμάσει με επιτυχία ακόμα και ο αρχάριος. Ναι, αλλά... Ποιος αρχάριος θα καθίσει να διαβάσει μία ολόκληρη σελίδα; Θα τη δει, θα τρομάξει και θα κλείσει το περιοδικό. Αρχίζω να κόβω λέξεις. Τσεκ.

Διακοπή για σύσκεψη. Μια ματιά στις σημειώσεις μου και ξεκινάμε. Τσεκ.

Δοκιμάζω τον καγιανά. Υπέροχος, ζουμερός, όπως πρέπει. Τον συνοδεύω με ένα κρίθινο παξιμάδι. Τι ωραία που είναι η ζωή όταν είναι απλή!

Αλλά έχει μια δυσκολία... .

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

el-gr

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282316799626319

Kathimerini Digital