Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

GYPSY WINEMAKING

Οι δημιουργοί των Hetero Wines οινοποιούν όπου τους αρέσει και όπου τους βγάλει ο δρόμος.

Από τη — ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΟΥ φωτογραφίες — ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΙΩΡΟΣ

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΣΟΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΤΑΜΙΩΛΑΚΗ είναι δύο έμπειροι οινολόγοι που με ορμητήριο το Ηράκλειο Κρήτης ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, παρέχουν οινολογικές συμβουλές, αλλά φτιάχνουν και τα δικά τους κρασιά. Ήρθαν κοντά χάρη στο κρασί και στις σπουδές τους στο Μπορντό. Στα 22 χρόνια που ακολούθησαν, χάραξαν μια πορεία που καλύπτει μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και περιλαμβάνει μετακινήσεις, επαγγελματικούς και προσωπικούς χωρισμούς και επανασυνδέσεις. Πλέον αποτελούν ένα δεμένο χαρμάνι, από αυτά που τα ξεχωριστά συστατικά έχουν ενσωματωθεί με τρόπο που τα κάνει να εξελιχθούν και να αντέξουν στον χρόνο.

«Η ιδέα μας είχε μια προϋπόθεση: την ελευθερία. Την ελευθερία επιλογής του τόπου, της ποικιλίας, των συνεργατών. Την ελευθερία να μην μπαίνεις σε νόρμες και να μπορείς να αναμετρηθείς με διαφορετικές ποικιλίες, terroirs, εγκαταστάσεις», λένε για το όραμα πίσω από τα Hetero Wines. Άνθρωποι με ανοιχτούς ορίζοντες, απολαμβάνουν τις γόνιμες συναναστροφές: «Να συνυπάρχεις με διαφορετικούς ανθρώπους και να βρεις τον τρόπο να συμπορευτείς. Να βρίσκεις τη συνθήκη που σου ταιριάζει για να εκφράσεις ό,τι θέλεις να πεις. Να υπάρχει μόνο η σταθερά του πυρήνα των ανθρώπων που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους σε κάθε οινοποιητική διαδρομή. Η ελευθερία του να μην έχεις βάση και να περιπλανιέσαι. Αυτό είναι το gypsy winemaking». Και αυτό επέλεξαν να κάνουν.

Με αεροπλάνα και βαπόρια

«Είναι αγωνιώδες και συνάμα λυτρωτικό, είναι άκρως στοχευμένο και ταυτόχρονα απελευθερωτικό. Απαιτεί τόσο γνώση και οργάνωση όσο και φαντασία και “laissez se faire” διάθεση. Είναι πολιτικά ανορθόδοξο, αλλά εμένα μου κάνει», ομολογεί ο Δημήτρης, περιγράφοντας την αίσθηση και των δύο σχετικά με το εγχείρημα. Κάθε γεωγραφική περιοχή με την οποία αποφασίζουν να ασχοληθούν οι περιπλανώμενοι οινοποιοί είναι ένας καμβάς για την αποτύπωση μιας ιδέας η οποία πραγματοποιείται με βάση τα ερεθίσματα που λαμβάνουν. «Τα χαρακτηριστικά του τόπου και η ιστορία του, ή ακόμη και η διάθεση των οινοποιών, δίνουν το ύφος και τον χαρακτήρα της εκάστοτε δουλειάς. Τα κρασιά κάθε τόπου έχουν το δικό τους όνομα, εμφάνιση και χαρακτήρα. Είναι μια οντότητα από μόνα τους, αναπόσπαστο ωστόσο κομμάτι της οικογένειας Hetero Wines», τονίζει.

Αφιερωμα Κρητη

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282321094383180

Kathimerini Digital