Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΣΤΗΝ ΆΓΟΡΆ

1 Μην αφήνετε στην τύχη το μαγείρεμα της επόμενης ημέρας. Φτιάξτε πάντα το μενού της εβδομάδας και οργανώστε αναλόγως τα ψώνια σας σε λαϊκή και σούπερ μάρκετ.

2 Κάθε τεύχος Γαστρονόμου καμαρώνει για το μηνιαίο του συνταγολόγιο, με πανεύκολες, καθημερινές, εποχικές συνταγές. Δεν ευλογάμε τα γένια μας, αλλά, ναι, αυτός ο εβδομαδιαίος προγραμματισμός λύνει τα χέρια!

3 Για ψώνια πηγαίνετε μόνο με λίστα. Οι παρορμητικές αγορές δεν είναι αμαρτία, αλλά αποδεδειγμένα στην κουζίνα δεν προσφέρουν πολλά. Μόνο στη λαϊκή βγαίνει κανείς κερδισμένος από αυθόρμητες αγορές.

4 Μπορείτε ωστόσο να είστε παρορμητικός με ζυμαρικά, ρύζια και όσπρια. Έχουν μεγάλο χρόνο ζωής και χρειάζονται πάντα, αφού πάντα προκύπτουν νέες συνταγές.

5 Τσεκάρετε τα ντουλάπια αν έχετε μια καλή ποικιλία από κονσέρβες. Τόνος, φασόλια, καλαμπόκι, αλίπαστα σας ξελασπώνουν εκεί που δεν το περιμένετε: είναι μεζές στιγμής, κάνουν τη σαλάτα χορταστική, γίνονται σάντουιτς. Λίγο είναι;

6 Μην πείτε όχι σε αρτύματα, πέστο, σάλτσες και κοντιμέντα. Μικρά βαζάκια που σώζουν την παρτίδα σε ανύποπτο χρόνο: λίγο πέστο σε μια απόλυτα ανιαρή πατατοσαλάτα και ένα τσάτνεϊ στο σκέτο πιλάφι κάνουν θαύματα.

7 Έχετε αυγά και τυρί; Έχετε ήδη φαγητό, έχετε κολατσιό, έχετε μεζέ για ξαφνικές επισκέψεις φίλων. Φροντίστε αυτά τα δύο να μη λείπουν ποτέ από το ψυγείο, έστω και σε μικρές ποσότητες.

8 Η ημέρα της λαϊκής φροντίστε να είναι και ημέρα προετοιμασίας των υλικών. Μην τσουβαλιάζετε ό,τι αγοράσατε στο ψυγείο, είναι βέβαιο ότι τα περισσότερα θα ξεχαστούν και θα σαπίζουν διακριτικά στο πίσω μέρος του ραφιού.

9 Βρήκατε ποικιλία σαλατικών στη λαϊκή; Αγοράστε δίχως δεύτερη σκέψη μια καλή ποσότητα από όσα σας αρέσουν. Πλύντε τα, στεγνώστε τα καλά, ψιλοκόψτε τα και ανακατέψτε τα. Αντέχουν στο ψυγείο για μία εβδομάδα φουλ, μέσα σε λεκανίτσα σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα. Έτοιμη η πολυσαλάτα στη στιγμή.

10 Την εποχή των χορταρικών, αγοράστε από τη λαϊκή και τον μανάβη γερές δόσεις και φτιάξτε όσα πιτάκια αντέχετε! Αν είστε και μερακλής,

φτιάξτε και σπιτική ζύμη. Διατηρήστε τα σε κατάψυξη και εξασφαλίστε όλο τον χρόνο χορτοπιτάκια χειροποίητα, κλάσεις ανώτερα από οποιαδήποτε έτοιμα.

11 Αν βαριέστε αφόρητα τα κοψίματα των σαλατικών, απλώς αγοράστε έτοιμα μείγματα από το σούπερ μάρκετ. Είναι μια χαρά λύση, σερβίρονται όπως είναι και περιέχουν συχνά υλικά που δεν βρίσκεις εύκολα σε λαϊκή και μανάβη.

12 Τρίψτε τις πιο ώριμες ντομάτες που αγοράσατε και βάλτε τες σε βαζάκι στο ψυγείο. Θα χρειαστείτε τη σάλτσα σύντομα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει χρόνος ή διάθεση να τρίψετε ντομάτες εκείνη τη στιγμή.

13 Πλύντε και στεγνώστε καλά τα φρέσκα μυρωδικά που φέρατε από τη λαϊκή, μοιράστε τα σε δόσεις σε χαρτί κουζίνας και σακουλάκια και αφήστε στο ψυγείο. Ξέρετε πόσο χρόνο γλιτώνετε από την ώρα του μαγειρέματος; Μη σας πούμε μάλιστα να ετοιμάσετε κάθε φορά και από ένα δυο βαζάκια πέστο με το μυρωδικό που σας κάνει.

14 Ελπίζουμε να σας αρέσει ο τραχανάς. Ο τραχανάς είναι το παν. Χειμώνα καλοκαίρι. Μεσημέρι βράδυ. Να έχετε πάντα τραχανά στο ντουλάπι. Όλα τα είδη. Πιστέψτε μας.

TΟ ΕΥΚΟΛΟ ΤΕΥΧΟΣ

el-gr

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282338274462799

Kathimerini Digital