Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΤΑ ΣΚΈΥΗ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΈΞΠΡΈΣ

25 Χρονόμετρο κουζίνας. Σε πολλές από τις συνταγές που ακολουθούν ο χρόνος ανάγνωσης είναι αντίστοιχος με τον χρόνο εκτέλεσης και μαγειρέματος. Όπως και να έχει, ένα χρονόμετρο θα σας χρειαστεί για να μην ξεχαστείτε και στεγνώσει το φαγητό.

26 Χρήσιμο το στεγνωτήριο λαχανικών, βοηθάει να στραγγίζουν καλά τα φυλλώδη λαχανικά. Αυτό συνεπάγεται ταχύτερο μαγείρεμα και πιο πετυχημένο ξεροψήσιμο. Επιπλέον, στις ωμές σαλάτες εξυπηρετεί την ενίσχυση της γεύσης τους, καθώς η βινεγκρέτ δεν νερώνει και παραμένει πυκνή.

27 Το πίλερ (καθαριστής πατάτας) μαζί με το μαντολίνο είναι τα εργαλεία που βοηθούν να ανεβάσετε ταχύτητες στο καθάρισμα και στο κόψιμο των λαχανικών. Με ένα καλό πίλερ καθαρίζετε πατάτες στον μισό χρόνο από ό,τι με το μαχαίρι. Με το ίδιο εργαλείο μπορείτε να βγάλετε και λεπτές φέτες πατάτας, αγγουριού, καρότου κ.λπ. Ωστόσο, για να έχετε πιο καλοσχηματισμένο αποτέλεσμα, το ιδανικό εργαλείο είναι το μαντολίνο. Ρυθμίζοντάς το στο επιθυμητό πάχος και τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας, παίρνετε λεπτοκομμένες φέτες λαχανικών, φρούτων ή τυριών στο ένα τρίτο του χρόνου που χρειάζεστε με το μαχαίρι.

28 Ένα ζέστερ μπορεί να ακούγεται είδος πολυτελείας, αλλά σας υποσχόμαστε ότι δεν είναι. Αρκεί – πολύ σημαντικό!– να επενδύσετε σε έναν καλής ποιότητας μακρόστενο τρίφτη, που να είναι κοφτερός και να μη στομώνει. Ψιλοτρίβει πανεύκολα από ξύσμα εσπεριδοειδών και μπαχαρικά, όπως μοσχοκάρυδο και κανέλα, μέχρι

σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και τυρί απευθείας μέσα στο σκεύος προετοιμασίας ή πάνω στο πιάτο.

29 Πρέσα σκόρδου, που δεν την αλλάζουμε με τίποτα. Το σκόρδο μπαίνει με το φλούδι και βγαίνει σχεδόν πολτοποιημένο. Τη χρησιμοποιούμε και για το τζίντζερ.

30 Ψαλίδι ολέ. Το καταχωνιασμένο εργαλείο της κουζίνας θα έπρεπε να κάνει περισσότερες εμφανίσεις στην καθημερινή μας μαγειρική. Ψιλοκόβει ταχύτατα τα μυρωδικά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις φέτες τυριού, τα αλλαντικά και άλλα λεπτά υλικά. Κόβει την πίτσα, τις πίτες, τα φύλλα, τα ζυμάρια. Μην ξεχνάτε να το ακονίζετε.

31 Τα μικρά κομμάτια ενός υλικού μαγειρεύονται γρηγορότερα από τα μεγαλύτερα. Για να τεμαχίσετε τα υλικά σας, θα χρειαστεί ένα καλό μαχαίρι. Λόγος σοβαρός για να επενδύσετε σε ένα premium, κοφτερό μαχαίρι του σεφ. Θα το πληρώσετε λίγο παραπάνω, αλλά είναι η καλύτερη επένδυση για τις μαγειρικές σας. Με το σωστό ακόνισμα και φροντίδα, θα αντέξει μια ζωή.

32 Εναλλακτική του μαχαιριού; Σε κάποιες περιπτώσεις είναι οι πολυκόφτες και τα μούλτι. Δεν είναι ανάγκη να είναι μια πανάκριβη μάρκα, όσο πιο φθηνό είναι όμως, τόσο πιο γρήγορα θα καταστραφεί το μοτέρ του και θα τα βρει σκούρα με τα σκληρά υλικά. Ο τρόπος χρήσης για ψιλοκομμένα υλικά είναι το «σταμάτα-ξεκίνα», καθώς με τη συνεχόμενη λειτουργία θα έχετε πολτοποιημένο αποτέλεσμα.

33 Σφυρί για το κρέας. Ένας ακόμα τρόπος να πετύχετε λεπτά φιλέτα κρέατος, που μαγειρεύονται αδιανόητα γρήγορα σε δυνατή φωτιά.

34 Δυνατές φωτιές, πυρωμένα τηγάνια, σχαροτήγανα, γουόκ. Τα τοπ εργαλεία για μαγειρικές άψε σβήσε. Μπουμπουνίστε τις φωτιές, ακουμπήστε πάνω τα σκεύη και, όταν αρχίσουν να καπνίζουν, είναι η ώρα να μπείτε στο ψητό: μπριζόλες, λαχανικά, κροκέτες, αυγά, stir fry ή βαθύ τηγάνισμα, με σάλτσες ή στεγνά. Μιλάμε για ολιγόλεπτα ψησίματα. Ανοξείδωτα και μαντεμένια σκεύη είναι ιδανικά. Τα μεν ανοξείδωτα θερμαίνονται γρήγορα και ομοιόμορφα, τα δε

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023 | 25

μαντεμένια αργούν μεν να πάρουν, αλλά διατηρούν τη θερμότητά τους σταθερή ακόμη κι αν τα παραγεμίσετε. Λιγότερο γρήγορα ζεσταίνονται τα αντικολλητικά, είναι όμως μεγάλη η ευκολία που προσφέρουν στο να μην κολλάει το φαγητό.

35 Για γρήγορες μαγειρικές μαγειρέψτε από την αρχή ως το τέλος μέσα στο ίδιο σκεύος. Γι’ αυτό είναι χρήσιμη μια μεγάλη κατσαρόλα. Καλό είναι όμως να έχετε εξοπλιστεί και με δύο μεγέθη μικρότερα, καθώς και με ένα μεγάλο μπρίκι. Πολλές φορές τα παράλληλα μαγειρέματα επιταχύνουν τον χρόνο μέχρι το σερβίρισμα.

36 Ο ατμός σπάει τα ρεκόρ ταχύτητας, εγγυημένα. Οικονομία χρόνου και εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρουν οι χύτρες ταχύτητας. Σας αρέσει ή όχι το μαγείρεμα σε κλειστό σκεύος, το γεγονός είναι ένα: 70% λιγότερη ώρα μαγειρέματος. Οι χύτρες ταχύτητας κλείνουν ερμητικά, μαγειρεύουν υπό πίεση, δημιουργούν περιβάλλον αυξημένης θερμοκρασίας. Ιδανικές για το μαγείρεμα κρέατος, οσπρίων και γενικά σκληρών υλικών. Επιπλέον πλεονέκτημα: δεν λερώνουν την κουζίνα σας, καθώς το μαγείρεμα γίνεται με κλειστό καπάκι. Οι πιο προσιτές ξεκινούν από 70 ευρώ, ενώ μια πολύ καλής ποιότητας κοστίζει από 120 έως 170 ευρώ ή και πολύ παραπάνω. Αρκετά πιο ακριβά είναι τα θερμομίξ, που, αν και μοιάζουν περίπλοκα, δεν χρειάζεται παρά να τηρήσετε τις οδηγίες χρήσης για νόστιμο αποτέλεσμα χωρίς πολλούς μπελάδες.

37 Αν φοβάστε τις συμβατικές χύτρες ταχύτητας, υπάρχουν και οι ηλεκτρικές, τα instant pots-πολυμάγειρες που συνδυάζουν και άλλες λειτουργίες, όπως βραστήρας ρυζιού, παρασκευαστής γιαουρτιού και slow cooker. Οι τιμές ξεκινούν περίπου από τα 100 ευρώ.

38 Δυνατός φούρνος και κατά περίπτωση και καυτό ταψί. Προτιμήστε αντικολλητικά ταψάκια ή απλώστε πάνω στα συμβατικά ένα βρεγμένο, τσαλακωμένο κομμάτι λαδόκολλα πριν βάλετε το φαγητό. Εκτός από το ότι περιορίζετε τη χρήση λιπαρής ουσίας για το άλειμμα του ταψιού, το φαγητό ξεκολλάει εύκολα και το σκεύος δεν θέλει παρά ένα γρήγορο ξέβγαλμα πριν επιστρέψει στο ντουλάπι του.

TΟ ΕΥΚΟΛΟ ΤΕΥΧΟΣ

el-gr

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282351159364687

Kathimerini Digital