Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΜΑΓΈΙΡΈΜΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ

39 Φτιάξτε ένα πρόγραμμα για το πότε μαγειρεύετε κάθε μέρα: το πρωί πριν πάτε στη δουλειά, το βράδυ που επιστρέφετε ή μήπως έχετε ελεύθερο χρόνο τα μεσημέρια; Οργανώστε τις προετοιμασίες (αναμονές, ξεπαγώματα κ.λπ.) με βάση αυτό το πρόγραμμα, δηλαδή το βράδυ (αν μαγειρεύετε πρωί) ή το πρωί πριν φύγετε για τη δουλειά (αν μαγειρεύετε το βράδυ).

40 Είτε πρόκειται για συνταγή καθημερινή είτε για κυριακάτικη ή γιορτινή ή για κάλεσμα, διαβάστε την προσεκτικά. Και μία και δύο φορές, κι όσες χρειάζεται. Δώστε βάρος όχι μόνο σε αναμονές, αλλά και σε προετοιμασίες: όλοι ξέρουμε ότι, όταν έχεις να καθαρίσεις και να ψιλοκόψεις λαχανικά, υπολογίζεις σίγουρα ένα μισάωρο.

Αν το νομίζετε, αγνοήστε τους χρόνους ετοιμασίας-μαγειρέματος της συνταγής που διαβάζετε. Εμπιστευτείτε πείρα, ικανότητες, αισθήσεις, διαθέσιμο χρόνο και όρεξη, δικά σας.

Αν έχετε άνεση και πείρα στην κουζίνα, μπορείτε να κάνετε ταυτόχρονα δύο πράγματα, π.χ. να σοτάρετε ένα υλικό, να βράζετε παραδίπλα ένα άλλο. Αν όχι, ακολουθήστε τις διαδικασίες με τη σειρά, με τον χρόνο σας, με τον ρυθμό σας. Δεν σας βαθμολογεί κανείς.

Είναι μεγάλη ευκολία να έχετε ήδη συγκεντρωμένα κοντά σας όλα τα υλικά όπως τα απαιτεί η συνταγή: στις σωστές θερμοκρασίες, ψιλοκομμένα ή πολτοποιημένα ή διαχωρισμένα (π.χ. φύλλα και κοτσάνια, ασπράδια και κρόκοι).

44 Αν μια συνταγή είναι κάπως μπελαλίδικη και προβλέπεται να σας βγάλει την ψυχή, μοιράστε τη χρονικά. Ετοιμάστε από την προηγουμένη τον ζωμό της ή ένα μείγμα γέμισης ή πλύνετε και στεγνώστε καλά τα μυρωδικά της.

45 Σε τακτά χρονικά διαστήματα μουλιάστε, βράστε και στραγγίξτε τα μπελαλίδικα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια). Μοιράστε σε σακουλάκια, φυλάξτε στην κατάψυξη και χρησιμοποιήστε απευθείας στην κατσαρόλα. Έτσι, ετοιμάζετε σαλτσάτα όσπρια σε λιγότερο από 30 λεπτά! 46 Έχετε λιωμένο σκόρδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πολτοποιημένες ντομάτες σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, για άμεση χρήση ανά πάσα στιγμή. Το πιο βαρετό στάδιο μιας συνταγής είναι τα κοψίματα και λιωσίματα, δεν βρίσκετε;

47 Η κουζίνα είναι σαν γέφυρα πλοίου: υπάρχει μόνο ένας καπετάνιος. Καλές προθέσεις έχουν όσοι θέλουν να βοηθήσουν, αλλά, αν δεν το επιθυμείτε, απλώς ξεκαθαρίζετε ότι στην κουζίνα κάνετε κουμάντο μόνο εσείς.

48 Το μαγείρεμα θέλει συγκέντρωση, αλλά και άνεση. Φορέστε τα πιο άνετα ρούχα για ευκολία στην κίνηση. Το στιλ δεν αφορά την ευκολία της καθημερινότητας, αλλά τους ινφλουένσερ.

49 Μαρινάρετε το κρέας ή το κοτόπουλο σε σακούλες μαγειρέματος και γλιτώστε από πλυσίματα μπολ και κάδων.

50 Σιγά μην κάθεστε να πλένετε κάθε τόσο ταψιά και λαμαρίνες φούρνου! Στρώστε λαδόκολλες όταν ψήνετε και κρατήστε σχεδόν καθαρά τα ταψιά.

51 Όσο περιμένετε να πάρει βράση το άφθονο νερό, πλύνετε σκεύη που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει. Μειώνετε το χάος στην κουζίνα, αλλά και το άγχος. Κανείς δεν θέλει να βρεθεί ξαφνικά αντιμέτωπος με ένα βουνό άπλυτα μέσα στον νεροχύτη.

52 Λάδι, ξίδι, αλατοπίπερο, ρίγανη, σκόρδα, κρεμμύδια: τα χρησιμοποιείτε καθημερινά. Τακτοποιήστε τα κοντά σας σε απόσταση χεριού.

53 Ξεφλουδίστε και καθαρίστε λαχανικά και αυγά πάνω σε ένα φύλλο εφημερίδας, κρατώντας καθαρό τον πάγκο και γλιτώνοντας κόπο και χρόνο.

54 Φτιάξτε τις σαλάτες πολύ πριν σερβίρετε, χωρίς να ρίξετε αρτύματα. Γλιτώνετε αφάνταστα πολύ χρόνο σε κρίσιμες στιγμές.

55 Σας άρεσε η συνταγή που δοκιμάσατε; Σημειώστε τη ή σώστε τη στο κινητό σας. Θα τη βρίσκετε πάντα εύκολα και γρήγορα χωρίς άγχος. .

TΟ ΕΥΚΟΛΟ ΤΕΥΧΟΣ

el-gr

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282372634201167

Kathimerini Digital