Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΚΟΚΤΕΪΛ

Vamma + τζιν + βερμούτ

Με Ροδίτη και Μοσχάτο στη βάση, αλλά και αψιθιά, κινίνη, χαρούπι, φασκόμηλο και κόλιανδρο φτιάχνεται το Vamma, το νέο βερμούτ ελληνικής παραγωγής, εμπνευσμένο από τον πατέρα της ιατρικής, τον Ιπποκράτη. Γλυκό στο ξεκίνημα, αρωματικό, γεμάτο και με χαρακτηριστικά πικρή επίγευση, πίνεται σκέτο, με πάγο, με τόνικ ή δίνει ελληνικό χαρακτήρα στα σπριτζ του καλοκαιριού, όπως αυτό εδώ.

30 ml Vamma Vermouth 30 ml Votanikon Gin ή κάποιο άλλο, κατά προτίμηση ελληνικό

30 ml Otto’s Athens Vermouth 1 κουτ. γλυκού ελληνικός καφές Πάγος Μία κορφή δυόσμου και φλούδα πορτοκαλιού για γαρνιτούρα Ξινό Νερό

Τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από το Ξινό Νερό, σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Περνάμε από ένα χάρτινο φίλτρο καφετιέρας και έπειτα σερβίρουμε πάνω σε πάγο, σε ένα χαμηλό ποτήρι τύπου old fashioned. Προσθέτουμε το Ξινό Νερό, ανακατεύουμε καλά, γαρνίρουμε με τον δυόσμο και το πορτοκάλι και σερβίρουμε.

Avantes Αψέντι + ρετσίνα + άλμη

Το πρώτο ελληνικό αψέντι είναι ευβοιώτικο. To Wood Whisperer από την ποτοποιία Avantes είναι προϊόν διπλής απόσταξης 100% και περιέχει συνολικά 21 βοτανικά στοιχεία, με βασικά τον γλυκάνισο, τον μάραθο και την αψιθιά – την «αγία τριάδα» των αρωματικών. Κόλιανδρος, δίκταμο, δάφνη και γλυκόριζα συμμετέχουν επίσης στο χαρμάνι, αλλά όταν το μυρίσετε θα νιώσετε και αρώματα φρεσκοκομμένου ξύλου. Εξ ου και το όνομά του.

25 ml Avantes Αψέντι 120 ml Ρετσίνα Κεχρή Αφρός 7 ml άλμη από ελιές Ξινό Νερό

Ελιές και ένα κλωναράκι φρέσκο θυμάρι για γαρνιτούρα Πάγος

Σε ένα ποτήρι κρασιού βάζουμε τον πάγο και όλα τα υλικά, με τελευταίο το Ξινό Νερό. Ανακατεύουμε καλά, στολίζουμε με τις ελιές και το θυμάρι και σερβίρουμε.

Med Liqueur + τεκίλα

Ένα μεσογειακό και ισορροπημένο λικέρ πορτοκαλιού έφτιαξε η ομάδα του βραβευμένου Barro Negro, για να μας βοηθήσει στην αναζήτηση της «τέλειας Μαργαρίτας» και όχι μόνο. Το Med παράγεται στο Ρέθυμνο, αντλεί τη γλυκύτητά του από ΠΟΠ μαστίχα Χίου και την οξύτητα από ζουμερά πορτοκάλια Λακωνίας και γκρέιπφρουτ Κρήτης που ξεφλουδίζονται στο χέρι.

320 ml Med Liqueur 50 ml λευκή τεκίλα 25 ml χυμός μοσχολέμονου Ξινό Νερό

Για το χείλος του ποτηριού: 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, 1 κουτ. γλυκού σετσουάν, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 1 κουτ. γλυκού μαύρη ζάχαρη, ανακατεμένα σε ένα ρηχό πιατάκι Φρέσκια ρίγανη για γαρνιτούρα

Βρέχουμε το χείλος ενός ποτηριού με λίγο χυμό από το μοσχολέμονο και το αναποδογυρίζουμε στο πιάτο με τα μπαχαρικά, ώστε να κολλήσει το μείγμα. Έπειτα βάζουμε τον πάγο, όλα τα υλικά και τελευταίο το Ξινό Νερό. Ανακατεύουμε καλά. Γαρνίρουμε με τη ρίγανη και σερβίρουμε.

Axia + Φράουλες

Κρυστάλλινο, ξηρό και αναζωογονητικό, το Axia είναι ένα premium απόσταγμα από τη ρητίνη του μαστιχόδεντρου και διατηρεί όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά της μαστίχας, εμπλουτισμένα με νότες περγαμόντου, κυπαρισσιού και αρώματα τριαντάφυλλου. Διαθέτει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (μόλις 0,5%).

30 ml Axia Extra Dry Mastiha Spirit αρωματισμένο με φράουλες και κόλιανδρο (*) 60 ml πικρό απεριτίβο Cava ή άλλο αφρώδες κρασί Πάγος Κομμένες φράουλες για γαρνιτούρα

(*) Σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς βάζουμε 200 ml Axia Extra Dry Mastiha Spirit, 6 φράουλες κομμένες, μερικούς σπόρους κόλιανδρου και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες. Το περνάμε από ένα χάρτινο φίλτρο καφετιέρας και το διατηρούμε σε φιάλη ή το χρησιμοποιούμε αμέσως. Σε ένα ψηλό ποτήρι τύπου highball βάζουμε τον πάγο, το αρωματισμένο απόσταγμα και τελευταίο το αφρώδες κρασί. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τις φράουλες και σερβίρουμε.

Μπιρα Με Το Λιτρο

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282415583663692

Kathimerini Digital