Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

«Ελπίζω να έρθει ως φάντασμα»

Σε κάποιο σημείο του, το χειροποίητο βιβλίο με τα σχέδια και τις τυπωμένες φράσεις, έχει μία τρύπα. Εκεί τοποθετείται κάτι σαν βότσαλο, μαζεμένο από την παραλία της νήσου Αντιγόνη (τουρκικά: Burgazada), στα Πριγκηπόννησα. «Υπάρχει μια παραλία εκεί καλυμμένη με θραύσματα από πλακάκια, αντί για άμμο. Αυτά, όπως και η θάλασσα, με έκαναν να σκέφτομαι τη ροή της ιστορίας και τις ελληνικές επιρροές που εξακολουθούν να είναι τόσο ορατές στην Κωνσταντινούπολη. Ξέρετε, με τον τρόπο που το κάνει ο Καβάφης στα ποιήματά του: Δουλεύει με το παρελθόν, όπως η θάλασσα που “φτύνει” εκείνα τα κεραμίδια στην παραλία, και έτσι ο χρόνος αναδιπλώνεται σε διαφορετικά σημεία», λέει η Sister Sylvester. «Και τα φαντάσματα που στοιχειώνουν το μέρος, είναι φαντάσματα διαφορετικών εποχών που υπάρχουν δίπλα μας, τυλίγονται μαζί μας κι αυτό είναι κάτι που γεννά ελπίδες για το μέλλον».

Στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη

Αυτή η τόσο ιδιαίτερη περφόρμανς πρόκειται να παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες (22-26/11) στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Επίσης, στις 22 Νοεμβρίου ανοίγει για το κοινό ο νέος χώρος του Αρχείου Καβάφη, στην οδό Φρυνίχου, που θα στεγάσει το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του ποιητή, όπως και συλλογή προσωπικών αντικειμένων και έργων τέχνης με αναφορές στον ίδιο. Ρωτώ την καλλιτέχνιδα που θα έρθει στην Αθήνα όπως και η μουσικός Ελ Σάζλι, αν αλλάζοντας η σκηνή, θα αλλάξει και η παράσταση. «Μα, το βιβλίο είναι η σκηνή. Κάθε τραπέζι είναι η σκηνή», απαντάει. «Η Νάντα κι εγώ απλώς καθόμαστε, σαν να “τρέχουμε” την παράσταση στην κονσόλα. Ναι, υπάρχουν δύο στιγμές που σηκωνόμαστε και κινούμαστε, αλλά δεν παίζουμε με αυτόν τον επιτελεστικό τρόπο. Θέλουμε η προσοχή του κοινού να βρίσκεται στα τραπέζια, να μην αισθάνονται σαν να τους παρακολουθούμε. Επίσης, το έργο έχει σχέση με τον προσανατολισμό και τον αποπροσανατολισμό, την έλλειψη σταθερών σημείων και σχέσεων στον κόσμο».

«Μπορείτε να φανταστείτε τον Καβάφη να κάθεται σε ένα τραπεζάκι ανάμεσά μας;»

«Ελπίζω πραγματικά να έρθει ως φάντασμα, και να στοιχειώσει το μέρος. Πραγματικά νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι μαζί μας. Και να ακούσει το τελευταίο τραγούδι που ερμηνεύει η Νάντα, το οποίο σίγουρα το ήξερε, είναι της εποχής του. Αυτή η στιγμή είναι πραγματικά το καλύτερο που μπορούσαμε να του προσφέρουμε, ένα αισθησιακό ταξίδι στον χρόνο».

Στις 22/11 ανοίγει για το κοινό ο νέος χώρος του Αρχείου Καβάφη, στην οδό Φρυνίχου, που θα στεγάσει το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του ποιητή.

ΤΈΧΝΕΣ & ΓΡΆΜΜΑΤΑ

el-gr

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282415584020476

Kathimerini Digital