Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Σκληρή μάχη στη Σίλικον Βάλεϊ για την τεχνητή νοημοσύνη

H απόλυση Αλτμαν από την Openaι και η πρόσληψή του από τη Microsoft

Μία μάχη εκατομμυρίων δολαρίων φαίνεται πως μαίνεται παρασκηνιακά στους κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ με έπαθλο όχι μόνο τα κέρδη, αλλά και το ίδιο το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης που θεωρητικά μπορεί να μεταμορφώσει κάθε πτυχή της ζωής μας. Η είδηση της επεισοδιακής εξόδου του Σαμ Αλτμαν από τον κολοσσό Openai –της άμεσης «στρατολόγησής» του από τη Microsoft, και του τελεσιγράφου των εργαζομένων για την επιστροφή του– κλείνει μια σημαντική χρονιά για τη startup που συγκλόνισε τον κόσμο της τεχνολογίας με την εισαγωγή του CHATGPT τον Νοέμβριο του 2022. Το chatbot έγινε αμέσως επιτυχία, προκαλώντας φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τις προεκτάσεις της. «Οι συνέπειες αυτού του σεισμού στη Σίλικον Βάλεϊ γίνονται σήμερα αισθητές σε όλο το τεχνολογικό τοπίο, καθώς ο Αλτμαν είναι το χρυσό παιδί του κόσμου της τεχνητής νοημοσύνης και το κλειδί για να φτάσουν τα CHATGPT και Openai στην τρέχουσα κατάστασή τους», λένε αναλυτές.

O 38χρονος Αλτμαν, ο «γκουρού» πίσω από το πολυσυζητημένο CHATGPT, ανήκει πλέον στο δυναμικό της Microsoft όπως ανακοινώθηκε επίσημα, σχεδόν σύσσωμη όμως η Openai ζητάει επιτακτικά την επιστροφή του. Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι καθαιρείται από διευθύνων σύμβουλος της Openai, καθώς το διοικητικό συμβούλιο απώλεσε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, η Microsoft προσέλαβε τους συνιδρυτές της Openai Σαμ Αλτμαν και Γκρεγκ Μπρόκμαν για να ηγηθούν μιας νέας ερευνητικής ομάδας τεχνητής νοημοσύνης. «Ανυπομονούμε να προχωρήσουμε γρήγορα ώστε να τους παρέχουμε τους πόρους που χρειάζονται για την επιτυχία τους», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα. Είχε προηγηθεί ένα δραματικό Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο ο Αλτμαν απολύθηκε ξαφνικά από το διοικητικό συμβούλιο της Openai, με τον Μπρόκμαν να παραιτείται λίγο μετά και τις φήμες για την επόμενη ημέρα να οργιάζουν. Αργά χθες το βράδυ σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας (τουλάχιστον 650 από τους 770 συνολικά υπαλλήλους, σύμφωνα με το BB) υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, με την οποία απειλούν να αποχωρήσουν αν το Δ.Σ. δεν παραιτηθεί και δεν επαναφέρει τον Σαμ Αλτμαν στη θέση του CEO.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες και ο Ιλια Σάτσκεβερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Openai, ο οποίος φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκδίωξή του. «Μετανιώνω βαθιά για τη συμμετοχή μου στη δράση του διοικητικού συμβουλίου. Δεν είχα ποτέ σκοπό να πλήξω την Openai. Αγαπώ όσα φτιάξαμε μαζί και θα κάνω τα πάντα για να επανενώσω την εταιρεία», είπε.

Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Openai, μέχρι νεωτέρας, διορίστηκε ο Εμετ Σίαρ, συνιδρυτής της πλατφόρμας βίντεο streaming Twitch. Ο Σαμ Αλτμαν και ο ιδρυτής της Tesla, Ελον Μασκ «έστησαν» την Openai το 2015 ως μια μη κερδοσκοπική οντότητα με προσανατολισμό την έρευνα, με τον Μασκ να αποχωρεί το 2019, εν μέσω διαφωνιών με τον συνεργάτη του. Εκτοτε το φαινόμενο CHATGPT έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας και στη Microsoft, η οποία κατέχει το 49% της εταιρείας, έχοντας επενδύσει 13 δισ. δολάρια στο Openai. Επιπλέον, η Microsoft ενσωματώνει την τεχνολογία AI «Copilot» στο λογισμικό παραγωγικότητας και κυβερνοασφάλειας του Office. Αλλοι τεχνολογικοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής της Google, Alphabet και της Amazon επιχειρούν να ενισχύσουν το «οπλοστάσιό» τους στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Google ετοιμάζει ένα αντίπαλο δέος για το CHATGPT, ονόματι Gemini, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2024. «Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι εάν η Amazon και η Google θα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους αυτό το βραχυπρόθεσμο χάος στο Game of Thrones της τεχνητής νοημοσύνης με τη Microsoft και την Openai για να αποκτήσουν ισχύ σε αυτή την αγορά», λέει ο αναλυτής της Wedbush, Ντάνιελ Αϊβς. Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης πέρα από ένα διαρκές κυνήγι καταρτισμένων στελεχών πυροδοτεί επίσης φόβους για τον δυνητικά ανατρεπτικό αντίκτυπο της τεχνολογίας. Τον Μάιο, καταξιωμένα στελέχη του κλάδου, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Αλτμαν προειδοποίησαν για τον «κίνδυνο εξαφάνισης» που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη.

Αργά χθες το βράδυ 650 από τους 770 συνολικά υπαλλήλους της Openai απειλούσαν να αποχωρήσουν από την εταιρεία αν το Δ.Σ. δεν επαναφέρει τον Σαμ Αλτμαν στη θέση του CEO.

ΑΓΟΡΕΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

el-gr

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

2023-11-21T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282462828664594

Kathimerini Digital