Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η ΝΟΣΤΙΜΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΙΝΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Από τη — ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΟΥ εικονογράφηση — ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ

Με ένα πιάτο γεμιστά, προτιμότερο χθεσινά

Αφού την επόμενη μέρα είναι πολύ καλύτερα, απέκτησα τη συνήθεια και τα μαγειρεύω... χθες. Είτε είναι με κιμά είτε ορφανά, με σταφίδες και κουκουνάρια, είτε με δυόσμο και κανέλα, τουρλού ή μονόχρωμα με ένα μόνο λαχανικό, είναι το απόλυτο φαγητό των διακοπών και το απολαμβάνω με μπίρα, με ρετσίνα, με ροζέ και λευκά κρασιά, ενίοτε και με ελαφριά κόκκινα. Είναι ένα φαγητό-πασπαρτού και το λατρεύω γι’ αυτό. Ωστόσο, στο δικό μου το τραπέζι τις πιο συχνές εμφανίσεις τις έχει κάνει αγκαζέ με αρωματικά Μοσχοφίλερα.

Τι τρώμε και τι πίνουμε στην ντάλα του μεσημεριού και τα γλυκά καλοκαιριάτικα απόβραδα.

Οι μπάμιες μπαίνουν φούρνο

Ποτέ ξανά δεν έβαλα τις μπάμιες στην κατσαρόλα. Τις δοκίμασα στον φούρνο, ψητές με πολλά κρεμμύδια και ντοματίνια, με λάδι άφθονο και μπόλικο πιπέρι, και έγινε το αγαπημένο μου λιτό πιάτο-σημαία του καλοκαιριού. Όσο να γίνουν και να μελώσουν, βάζω στο ψυγείο ροζέ κρασιά, ειδικά από Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο ή Ξινόμαυρο.

Χωριάτικη, η σαλάτα μας

Η σαλάτα μας πάει με το κρασί μας. Χωριάτικη και ρετσίνα χέρι χέρι κουνάνε περήφανα τη γαλανόλευκη σημαία. Με φέτα ή χωρίς, με κάππαρη ή κρίταμο τουρσί, με ξεφλουδισμένη ντομάτα ή όχι, με ή άνευ ρίγανης, για κάποιους και με δύο σταγόνες ξίδι, η εθνική μας σαλάτα σε δεκάδες παραλλαγές πηγαίνει άψογα με τη ρετσίνα. Η βοτανικότητα που προσθέτει στο κρασί η ρητίνη είναι ό,τι πιο ταιριαστό με τα καλοκαιρινά, ζουμερά συστατικά της.

Τα βλίτα στην ομελέτα, με μπόλικη φέτα

Η πρώτη δόση από τη βρασιά με βλίτα γίνεται σαλάτα και η δεύτερη μπαίνει στο τηγάνι με μπόλικη φέτα και δύο αυγά, ολόκληρα ή και χτυπητά. Την ομελέτα με βλίτα και φέτα τη σερβίρω πάντα με μια μπίρα IPA, που με τις πικράδες της διακόπτει τη γλύκα από τα βλίτα, αλλά και με μια τραγανή Ρομπόλα του Ιονίου, που έχει τόνους δροσιάς και αρώματα σαν από φρέσκα λιβάδια. Ακόμα και με ένα Αηδάνι μεγαλωμένο σε ηφαιστειογενή χώματα.

Κεφτέδες και πατάτες τηγανητές

Είτε ολοστρόγγυλοι deep-fried κεφτέδες είτε πλακέ, «τουτέστιν κεφτές ζεστός ζεστός», όπως αυτούς που διαφήμιζε ο Γιάννης Βογιατζής και έψηνε και σέρβιρε η Μάρθα Καραγιάννη στην ταινία Γοργόνες και μάγκες. Με ό,τι κι αν αρωματιστούν, δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι ή μπόλικο σκόρδο, εδώ η περίσταση σηκώνει μια ελαφριά, καλοκαιρινή μπίρα. Δοκιμάστε κεφτέδες με lager, saison, weiss, IPA.

Ο κολιός του Αυγούστου

Στην καλύτερη εποχή του, το σκουρόσαρκο ψάρι γίνεται ένα μαγικό φουρνιστό φαγητό με μπόλικο σκόρδο, μαϊντανό και φρέσκες καλοκαιρινές ντομάτες, και ταιριάζει με ελαφρά ερυθρά κρασιά με οξύτητες. Δηλαδή φρέσκα Αγιωργίτικα και Ξινόμαυρα, αλλά και κρητικά Λιάτικα. Μυθικός ο κολιός και στο τηγάνι, με μια πανοπλία από ψιλό σιμιγδάλι στο πανάρισμα, είναι ό,τι πρέπει για ένα Σαββατιανό, έναν κρύο Ροδίτη ή για ένα Ασύρτικο τρανό. Αν σας αρέσει ο παστός, ο μαρινάτος ή ο καπνιστός, τότε στα ποτήρια σας βάλτε ούζα και τσίπουρα.

Editorial

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282484303140428

Kathimerini Digital