Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΠΑΛΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Σκιαδόπουλο 2022, Αμπελώνες Αντωνόπουλου, ΑΧΑΪΑ, 19€

Η απαιτητική ποικιλία Σκιαδόπουλο έχει καταγωγή από τη Ζάκυνθο, αλλά τη συναντάμε και στην Αχαΐα. Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως πρόκειται για μετάλλαξη της ποικιλίας Φωκιανό. Το Σκιαδόπουλο από τους αμπελώνες Αντωνόπουλου έχει ανθική μύτη σε συνδυασμό με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, όπως μοσχολέμονο και γκρέιπφρουτ, ντελικάτο στόμα, με απαλή οξύτητα και βοτανική επίγευση. Συνδυάστε το με πράσινα σαλατικά και πεπόνι, και ντρέσινγκ με δυόσμο και προσούτο.

Benje Blanco 2020, Listán Blanco, Envínate Winery, Ycoden-Daute-Isora DO, ΤΕΝΕΡΙΦΗ, 21€

Το Listán Blanco –γνωστό ως Palomino Fino, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που παίζει στην παραγωγή Sherry– δίνει ένα κρασί που «φωνάζει» την προέλευσή του από ηφαιστειογενή εδάφη και έχει ξεκάθαρες ωκεάνιες επιρροές. Αρωματικά επικρατούν τα λευκά άνθη, τα εσπεριδοειδή και η ορυκτότητα, ενώ στο στόμα είναι μέτριου όγκου, με υψηλή οξύτητα και υφάλμυρο τελείωμα. Απολαύστε το δίπλα σε χοιρινή τηγανιά με φρέσκο χυμό λεμονιού, μεσογειακά βότανα και ανθό αλατιού.

Σανταμεριάνα 2021, Sant’Οr Wines, ΑΧΑΪΑ, 16€

Η οινοποιητική Sant’Οr, στο χωριό Σανταμέρι στην Αχαΐα, είναι το πρώτο ελληνικό πιστοποιημένο βιοδυναμικό οινοποιείο. Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος ακολουθεί ήπιες μεθόδους οινοποίησης. Καλλιεργεί και παράγει τη σπάνια ντόπια ποικιλία Σανταμεριάνα, με τη συγκεκριμένη εμφιάλωση να της δίνει αρωματική ένταση και πολύπλοκη μύτη, με κυρίαρχες τις νότες ροδάκινου και μελιού. Στο στόμα είναι ζουμερό κρασί, με ισορροπημένη οξύτητα και έντονα φρουτώδη επίγευση. Συνδυάστε το με γεμιστή σφολιάτα με τυρί comte, θυμάρι και μανιτάρια.

Langpad Old Vines Colombard 2021, Naudé Wines, ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, 38€

Στον μακρινό 17ο αιώνα, στη Νότια Αφρική, το Colombard ήταν μια ποικιλία που πολλοί έπιναν αλλά λίγοι γνώριζαν, καθώς προοριζόταν για απόσταξη και όχι για οινοποίηση. Ο Ian Naudé, αναζητώντας νέες ποικιλίες, βρήκε στο Western Cape αυτόν τον αμπελώνα, φυτεμένο από το 1983. Εκφραστική μύτη με αρώματα εσπεριδοειδών και ροδάκινου, που πλαισιώνονται από φύλλα γερανιού, στόμα λιπαρό και αλμυρό, με τραγανή οξύτητα και αλκοόλ που σε προτρέπει να ανοίξεις μια δεύτερη φιάλη. Συνδυάστε το με καρπάτσιo τσιπούρας, πίκλα λεμόνι και λάδι μυρωδικών.

Τα δώρα του Διονύσου 2021, Σιδερίτης, Οινοποιία Παρπαρούση, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, 11€

Ο Σιδερίτης είναι μια ερυθρωπή ποικιλία που τη συναντάμε στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Το όνομά της προέρχεται από το σίδερο, γιατί η φλούδα του φρούτου είναι σκληρή. Πρόκειται για ένα κρασί με ντροπαλή μύτη, αρώματα από πράσινο μήλο, μαλλί της γριάς, φινόκιο και έντονα βοτανικά στοιχεία. Είναι ιδανικό ως απεριτίφ, αλλά και με φαγητό. Στο στόμα χαρακτηρίζεται από δροσερή οξύτητα, ενώ έχει μέτριο σώμα και έντονα αρώματα από καραμελωμένο πράσινο μήλο. Συνδυάστε το με κοτόπουλο και πατάτες στον φούρνο με λεμονοθύμαρο.

Κρασί & Τυρί

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282514367911500

Kathimerini Digital