Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Φασολάδα κλασική, χωρίς μούλιασμα!

Ο σεφ δοκίμασε τη συνταγή τρεις φορές μέχρι να πετύχει τα σωστά υγρά, ώστε η φασολάδα να χυλώσει στον χρόνο που δίνει.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ώρα + 10΄

ΕΥΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

500 γρ. φασόλια μέτρια, κατά προτίμηση Φενεού, ξεπλυμένα (ο σεφ δεν τα μουλιάζει ποτέ όταν χρησιμοποιεί χύτρα ταχύτητας!)

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 μεγάλα καρότα, σε μέτρια κομμάτια 2 κλωνάρια σέλερι, σε λεπτές φέτες 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2-3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

3 λίτρα νερό, καυτό (βλ. bullet) ελάχιστη ζάχαρη ελάχιστη πάπρικα, καπνιστή ή καυτερή 3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

1/2 μάτσο σέλινο, χοντροκομμένο

6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον,

για το σερβίρισμα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι λίγη ξερή ρίγανη, για το σερβίρισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στη χύτρα, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» ελαφρά στον πάτο της χύτρας.

Προσθέτουμε τα φασόλια, το καυτό νερό, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε. Σφραγίζουμε τη χύτρα, ρυθμίζουμε την ένδειξη της βαλβίδας (ο σεφ προτείνει στο 1, για πιο ήπιο μαγείρεμα, ώστε να μην σπάσουν τα φασόλια) και μόλις βράσει το υγρό, ανασηκωθεί η βαλβίδα και αρχίσει να βγαίνει έντονος ατμός, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια (ο χρόνος εξαρτάται από την ποικιλία φασολιού που θα επιλέξουμε).

Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφαιρούμε τον ατμό (βλ. σημείωση στα αριστερά). Ξεσκεπάζουμε. Αν χρειαστεί χύλωμα, επαναφέρουμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε τη φασολάδα να πάρει μία δύο βράσεις. Προς το τέλος, ρίχνουμε το σέλινο και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά πριν σερβίρουμε. Σε κάθε μερίδα ρίχνουμε από λίγο ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη.

ΩΔΉ ΣΤΗ ΧΎΤΡΑ

el-gr

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282522958056527

Kathimerini Digital