Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ή ΓΑΡΙΔΑ

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΨΗΤΟ ΜΕ ΤΑΡΑΜΑ

Χρόνος Λευκό 2020, Ξινόμαυρο,

Κτήμα Αργυράκη, Μακεδονία, 25€ E.Χ.: Το ψημένο καλαμάρι, όπως και ο ταραμάς που το συνοδεύει, έχουν ένταση και κρεμώδη υφή, στοιχεία τα οποία με οδηγούν σε ένα λευκό κρασί με γενναιόδωρη αλλά άρτια χρήση βαρελιού, από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Πρόκειται για ένα απίθανο blanc de noir από το Τρίλοφο Νάουσας, με τη φυτικότητά του να λειτουργεί συμπληρωματικά στο πιάτο, δίνοντάς του μια έξτρα διάσταση. Τα αρώματα δρυός ισορροπούν με το ψητό καλαμάρι, ενώ η κρεμώδης υφή του και ο πληθωρικός χαρακτήρας του δένουν με την πλούσια δομή του ταραμά.

Fine Assyrtiko 2021, Anatolikos Vineyards, Θράκη, 18€ Α.Σ.: Εγώ θα στραφώ στην άλλη «μεγάλη» ποικιλία της χώρας μας, το Ασύρτικο, όχι όμως από τα πάτρια εδάφη της, αλλά από τη Θράκη! Το Fine Assyrtiko έρχεται με τον πλούσιο φρουτώδη χαρακτήρα του να ανεβάσει αρωματικά το πιάτο, με την καλά ενσωματωμένη οξύτητά του να «κόβει» την αλμύρα του ταραμά, αναδεικνύοντας στην επίγευση την αίσθηση του ορυκτού στοιχείου και των αρωμάτων.

ΣΕΒΙΤΣΕ ΓΑΡΙΔΑΣ ΜΕ ΚΟΥΜΚΟΥΑΤ

Rosé de Xinomavro, Ξινόμαυρο, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Νάουσα, 13€ Α.Σ.: Εδώ θα βάλω Ξινόμαυρο σε ροζέ εκδοχή από τον μετρ της ποικιλίας, Απόστολο Θυμιόπουλο. Το Rosé de Xinomavro 2021 έχει έντονο φρουτώδες άρωμα, το φυτικό και γήινο στοιχείο του έρχεται να εξισορροπήσει τη λιπαρή αίσθηση του μαριναρισμένου ψαριού, ενώ οι νύξεις καραμέλας, ντομάτας και κυδωνιού παντρεύονται με μαεστρία με το ντρέσινγκ του πιάτου. Τον συνδυασμό απογειώνουν οι μπουκιές με κομματάκια κουμκουάτ.

Mythic River 2022, Αγιωργίτικο-Syrah, Κτήμα Γκόφα, Πελοπόννησος, 12€ E.Χ.: Προτείνω ένα εκ διαμέτρου αντίθετο ροζέ κρασί από τη Νεμέα, με πιο έντονο φρούτο και νότες τσιχλόφουσκας, από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο και Syrah. Κατ’ εμέ, το εκρηκτικό

φρούτο του δρα αντισταθμιστικά στο μίνεραλ στοιχείο του ωμού θαλασσινού, με τα αρώματα τσιχλόφουσκας και ζαχαρωτών να δημιουργούν έναν απροσδόκητο συνδυασμό με το κουμκουάτ.

ΓΑΡΙΔΑ ΚΡΑΣΑΤΗ

Wanderlust 2021, Ξινόμαυρο, Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα, 15€ Α.Σ.: Θα ξαναπροτείνω την ποικιλία Ξινόμαυρο σε ροζέ εκδοχή, αφού το συγκεκριμένο πιάτο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα αυτού του κρασιού. Τα αρώματα από γλυκό ντοματάκι και κόκκινα φρούτα δημιουργούν ένα απίστευτα αρμονικό πάντρεμα με τον κοκκινιστό ζωμό της γαρίδας, δίνοντας μια γλυκιά επίγευση που της ταιριάζει τέλεια.

Pine Forest, Ασύρτικο, Οινοποιείο Γκίκα, Πλαγιές Κιθαιρώνα, 12€ E.Χ.: Εγώ θα ήθελα έναν πιο έντονο και εκρηκτικό συνδυασμό, τον οποίο επιτυγχάνει η Ρετσίνα. Τα αρώματα από ρητίνη, λεβάντα και μαστιχέλαιο λειτουργούν εξαιρετικά σε συνδυασμό με τη γλύκα του ζωμού του πιάτου και εναρμονίζονται με τις βοτανικές νύξεις εστραγκόν.

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

Ηδωνικό Τσίπουρο, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, 15€ Το τηγανητό καλαμάρι συμπληρώνει το ντουέτο ήλιου και θάλασσας όταν περιγράφουμε το ελληνικό καλοκαίρι. Τι λείπει; Ένα τσίπουρο, το ιδανικό ταίρι του καλαμαριού. Από τα εκ των ων ουκ άνευ της ψαροταβέρνας, παρέα και με άλλα μικρά θαλασσινά μεζεδάκια.

ΓΑΡΙΔΑ ΤΗΓΑΝΗΤΗ

Sotol, Blanco, La Escondida,

Μεξικό, 55€ Απόσταγμα είναι και το Sotol, το οποίο παράγεται από φυτά του γένους Dasylirion, που μοιάζουν αρκετά με την αγαύη. Θα ήταν μια εξωτική επιλογή για το καλοκαιρινό τραπέζι με μια αρωματική, τραγανή και λιπαρή τηγανητή γαρίδα οποιουδήποτε μεγέθους.

Καλαμαρι Ή Γαριδα

el-gr

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

2023-06-03T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282531547780684

Kathimerini Digital