Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Για φοιτητές

Και να μαγειρεύεις!

Μάθε, παιδί μου, γράμματα! Ταχύρρυθμα μαθήματα εύκολης μαγειρικής

Πέρασε το παιδί σας σε κάποια σχολή εκτός έδρας και θα μείνει για πρώτη φορά μόνο του; Αυτές οι εννέα εύκολες συνταγές είναι μια καλή αρχή για να μάθει να μαγειρεύει μόνο του και να μη χρειαστεί να του στέλνετε ταπεράκια με τα ΚΤΕΛ.

Στις νέες ευθύνες των φοιτητών που περνούν σε μια σχολή σε ξένη πόλη δεν είναι μόνο να παρακολουθούν τα μαθήματά τους και να είναι συνεπείς στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα. Αυτό είναι η προέκταση της σχολικής τους ζωής, τους είναι γνώριμο και οικείο. Το πιο δύσκολο είναι η καθημερινή φροντίδα του σπιτιού, το να ψωνίσουν, να μαγειρέψουν, να προγραμματίσουν το φαγητό τους για την επόμενη μέρα. Πόσοι είναι έτοιμοι γι’ αυτή την ευθύνη; Πόσο τους έχουμε προετοιμάσει να την αναλάβουν και να μην πέσουν στην ευκολία του ντελίβερι; Αν μέχρι τώρα είχαν τα πάντα στο πιάτο, είναι σίγουρο ότι τον πρώτο καιρό θα δυσκολευτούν πολύ. Τι μπορούμε να κάνουμε έστω και την τελευταία ώρα; Τέσσερα πολύ απλά πράγματα:

Δώστε τους εβδομαδιαίο budget για αγορά τροφίμων: Ορίστε το ποσό που σας φαίνεται λογικό για να καλύψει το σούπερ μάρκετ σε εβδομαδιαία βάση. Πηγαίνετε μαζί τους την πρώτη φορά και κατευθύνετέ τους για το πώς θα πρέπει να αγοράζουν. Πάντα με λίστα, ποτέ παρορμητικά! Δείξτε τους ποια τρόφιμα δεν πρέπει να λείπουν από το ντουλάπι και το ψυγείο τους (ρύζι, μακαρόνια, αυγά, γάλα) και ενθαρρύνετέ τους να αγοράζουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δίνοντάς τους ιδέες για το πώς μπορούν να τα αξιοποιήσουν σε εύκολα πιάτα. Δείξτε τους τις τιμές και βοηθήστε τους να αντιληφθούν το κόστος τού να γεμίσουν το καλάθι τους.

Βρείτε έναν καλό χασάπη στη γειτονιά: Το σούπερ μάρκετ έχει όλες τις επιλογές σε κρέας, αλλά η σχέση με την τροφή ενέχει μια ωραία περιπέτεια που καλό είναι να καλλιεργήσετε από τώρα. Βρείτε ένα καλό κρεοπωλείο κοντά στο σπίτι τους και πηγαίνετε μαζί τους. Μιλήστε στον κρεοπώλη, συστηθείτε, δείξτε στο παιδί σας πώς είναι το κρέας, τις διαφορές και ποια κομμάτια κάνουν για ποια μαγειρέματα. Δεν χρειάζεται να εξαντλήσετε το θέμα: δείξτε τους τι να αγοράσουν για να φτιάξουν ένα-δύο από τα αγαπημένα τους πιάτα, π.χ. μοσχάρι κοκκινιστό. Θα δουν και οι ίδιοι ότι η επίσκεψη στον χασάπη είναι πιο προσωπική και πάντα μπορεί να τους βοηθήσει, δίνοντάς τους ιδέες για το τι θα μαγειρέψουν την επομένη.

Δώστε τους εύκολες συνταγές: Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να τους κάνετε είναι να βρείτε και να τους δώσετε εύκολες συνταγές που θα μπορούσαν να φτιάξουν μόνοι τους, όπως αυτές που ακολουθούν της Νένας Ισμυρνόγλου. Ρίξτε μια ματιά και στο site μας, www.gastronomos.gr. Γράψτε και τις δικές σας σπεσιαλιτέ που ξέρετε ότι τους αρέσουν. Ιδανικά, βρείτε λίγο χρόνο τώρα για να μαγειρέψετε παρέα και να τους δείξετε τα βασικά.

Δείξτε εμπιστοσύνη: Όσο άγχος και να έχετε για το αν τρέφονται σωστά, σταματήστε να τους ρωτάτε σε κάθε τηλεφώνημα τι έφαγαν σήμερα. Δεν ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία τους και νιώθουν ότι δεν τους εμπιστεύεστε (άρα εισπράττουν από εσάς ότι δεν είναι άξιοι να φροντίσουν τον εαυτό τους και ότι είναι ακόμα παιδιά). Πρέπει να αυτονομηθούν, να μάθουν να καλύπτουν οι ίδιοι τις ανάγκες τους. Αυτό αφορά και την καθαριότητα του σπιτιού και των ρούχων.

Απαγκιστρωθείτε από τα παιδιά σας: Είναι τραυματικό για έναν γονιό να φεύγει ένα παιδί από το σπίτι. Πολλοί αισθάνονται ότι η ζωή όπως την ήξεραν έχει αλλάξει. Πώς θα γεμίσουν τις μέρες τους αν δεν έχουν να μαγειρέψουν, να πλύνουν τα ρούχα, να μαλώσουν το παιδί τους γιατί δεν μάζεψε το δωμάτιό του; Είναι μια κρίσιμη στιγμή αυτή. Μην πέσετε στην παγίδα. Αφήστε τα παιδιά σας να ανεξαρτητοποιηθούν. Η βοήθειά σας είναι ακόμα πολύτιμη, αλλά όχι στην καθημερινότητά τους.

ΣΕ 20 ΛΕΠΤΆ ΕΧΟΥΜΕ ΦΆΓΗΤΟ! ΟΙ ΚΕΣΆΝΤΙΓΙΆΣ ΕΙΝΆΙ ΕΝΆ ΠΛΗΡΕΣ ΓΕΥΜΆ ΜΕ ΠΡΩΤΕΪΝΗ, ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΆΙ ΥΔΆΤΆΝΘΡΆΚΕΣ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

el-gr

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

2023-09-10T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282561612762191

Kathimerini Digital