Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Μικρες και Μεγαλες περιπλανησεις

Τα Χανιά κρύβουν μέσα τους τη Μεσόγειο, τη Βενετία και την Ανατολή, τη νησιωτικότητα, την Αναγέννηση και τον οθωμανικό πολιτισμό. Είναι μια μαγική πόλη, εκλεπτυσμένη αλλά και λαϊκή, με πολλούς κόσμους που αναπτύσσονται ο ένας μέσα στον άλλο σαν ομόκεντροι κύκλοι.έχουν πολυκοσμία, φασαρία, άρωμα καβουρδισμένου καφέ και μπουγάτσας. Αν είστε πρωτάρηδες, ξεκινήστε με μια βόλτα στο Ενετικό λιμάνι, ανάμεσα στους ενθουσιώδεις τουρίστες, οι οποίοι κατακλύζουν την Κρήτη ήδη από την άνοιξη και θαυμάζουν το Μεγάλο Αρσενάλι, το Γιαλί Τζαμί (Κιουτσούκ Χασάν) και τον αιγυπτιακό φάρο. Στρίψτε στην οδό Αγγέλου, για να βρεθείτε στη συνοικία Τοπανά, όπου επί Τουρκοκρατίας ζούσε ο χριστιανικός πληθυσμός. Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες γειτονιές των Χανίων, έναν μικρό λαβύρινθο πίσω από το λιμάνι. Συνεχίστε προς την Οβριακή, την παλιά εβραϊκή συνοικία (στην πάροδο Κονδυλάκη θα δείτε και την αναστηλωμένη συναγωγή Ετζ Χαγίμ).

Περάστε από τα Στιβανάδικα της οδού Σκρυδλώφ, την οποία πριν από έναν αιώνα μονοπωλούσαν τα εργαστήρια επεξεργασίας δερμάτινων ειδών, φημισμένα για τα στιβάνια τους (παραδοσιακά κρητικά υποδήματα που μοιάζουν με μπότες). Σήμερα η φυσιογνωμία της αγοράς έχει αλλάξει και στα Στιβανάδικα φιλοξενούνται πάσης φύσεως τουριστικά μαγαζιά. Προχωρήστε προς τη Σπλάντζια, την πάλαι ποτέ εύπορη τουρκική γειτονιά, που τα νεότερα χρόνια αγάπησαν πολύ οι ξενύχτηδες και οι πότες. Συνεχίστε την περαντζάδα στην παραλία του Κουμ Καπί με κατεύθυνση προς Χαλέπα και κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Εγκαινιάστηκε πριν από έναν χρόνο, καθώς μεταστεγάστηκε από το καθολικό της ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου, όπου φιλοξενούνταν από το 1962. Ο ιστορικός και εξαιρετικά ατμοσφαιρικός χώρος του Αγίου Φραγκίσκου έδωσε τη θέση του σε ένα σύγχρονο κτίριο των Bobotis+bobotis Architects, το οποίο ομολογουμένως είχε ανάγκη η πόλη. Αν έχετε όρεξη για λίγο ακόμη περπάτημα, κατευθυνθείτε προς τους τάφους των Βενιζέλων (του Ελευθερίου και του γιου του Σοφοκλή) στο Ακρωτήρι, που βρίσκονται σε ένα σημείο με πανοραμική θέα.

Η εποχή είναι όμως ιδανική και για εξορμήσεις εκτός πόλης. Η άνοιξη πάει πολύ στην Κρήτη, γιατί έχει αρκετή ζέστη για μπάνιο στη θάλασσα και αρκετή δροσιά για πεζοπορίες. Η βόρεια ακτογραμμή του Νομού Χανίων διαθέτει εύκολα προσβάσιμες παραλίες, που βρίσκονται κοντά στην πόλη. Ρίξτε μια βουτιά στην Αγία Μαρίνα, που έχει θέα στα Θοδωρού. Πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησάκι, που αποτελεί προστατευόμενο ενδιαίτημα των κρητικών αιγάγρων (κρι κρι). Ο μύθος θέλει τα Θοδωρού να είναι ένα τέρας που είχε σκοπό να φάει την Κρήτη, αλλά στην πορεία πέτρωσε. Η μεγάλη σπηλιά μοιάζει με το ανοιχτό στόμα του. Αν προτιμάτε τις πεζοπορίες, στον Νομό Χανίων –όπως και γενικότερα στην Κρήτη– υπάρχουν πάρα πολλά φαράγγια, τα οποία ούτε οι ίδιοι οι Κρητικοί δεν ξέρουν καλά καλά. Η Σαμαριά είναι το γνωστότερο, όμως θα βρείτε δεκάδες ακόμα για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει σε μήκος και βαθμό δυσκολίας. ⬛

ΧΑΝΙΑ

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282681871495102

Kathimerini Digital