Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Τα 11 μυστικά στα νέα τιμολόγια ρεύματος

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές από 1ης Ιανουαρίου

Της ΧΡΎΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΎ

Από τον Ιανουάριο τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος θα έχουν σήμανση χρώματος μπλε. Τα σταθερά κίτρινη και τα δυναμικά, για όσους διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή, πορτοκαλί. Το πράσινο είναι το πιο βατό, καθώς βασίζεται σε μια κοινή φόρμουλα τιμολόγησης, με τους παρόχους να δίνουν τιμή κάθε μήνα για εύκολη σύγκριση τιμών. Σ’ αυτό ποντάρει το υπ. Ενέργειας για συγκράτηση των τιμών, λόγω ανταγωνισμού. Η «Κ» κωδικοποιεί τα χαρακτηριστικά των τιμολογίων και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Τιμολόγια σε αποχρώσεις μπλε, πράσινες, κίτρινες και πορτοκαλί θα αντικαταστήσουν τα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία κανονικά θα επανερχόταν αυτόματα στο τέλος του τρέχοντος έτους. Οι τρεις κατηγορίες χρωματικής σήμανσης (μπλε, κίτρινες και πορτοκαλί) προέκυψαν έπειτα από μακρά διαδικασία διαβούλευσης των προμηθευτών με τη ΡΑΑΕΥ, η οποία ως αρμόδια αρχή για τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς επιδίωξε, θέτοντας ένα πιο διαφανές πλαίσιο τιμολόγησης, να αποτρέψει φαινόμενα με τα οποία οι καταναλωτές βρέθηκαν με οδυνηρό τρόπο αντιμέτωποι στην αρχή της κρίσης.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με νομοθετική παρέμβαση πρόσθεσε ένα ακόμη «ειδικό τιμολόγιο», όπως το ονόμασε, πράσινης απόχρωσης, το οποίο είναι υποχρεωτικό να το έχουν όλοι οι πάροχοι για έναν χρόνο. Αυτό θα βασίζεται σε μια κοινή φόρμουλα τιμολόγησης, προκειμένου να είναι εύκολη η σύγκριση για τους καταναλωτές.

Η παρέμβαση του ΥΠΕΝ αντανακλά την αγωνία της κυβέρνησης για τον αντίκτυπο στις τιμές και στην τσέπη των καταναλωτών της μετάβασης της αγοράς στην «κανονικότητα», που συμπίπτει με την καρδιά της χειμερινής περιόδου, όπου παραδοσιακά οι τιμές κινούνται ανοδικά και ενώ οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες οξύνονται. Πεποίθηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, όπως έχει διατυπωθεί πολλάκις στις δηλώσεις του, είναι ότι το «ειδικό τιμολόγιο» θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν τον φθηνότερο πάροχο, αφού θα είναι εύκολα συγκρίσιμο, καθώς επίσης και ότι λόγω του ανταγωνισμού θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών. Η πλευρά των προμηθευτών κάνει μια εντελώς αντίθετη ανάγνωση του «ειδικού τιμολογίου». Θα είναι ακριβότερο από τα άλλα τιμολόγια, υποστηρίζουν οι προμηθευτές, γιατί θα εμπεριέχει πρόβλεψη ρίσκου, αφού η τιμή θα λαμβάνει υπόψη της παρελθούσα διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής (τους δύο προηγούμενους μήνες). Το εάν θα δικαιωθούν οι εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργού θα φανεί στους πρώτους μήνες εφαρμογής των νέων τιμολογίων.

Η «Κ», σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του νέου τοπίου από τους καταναλωτές, έχει κωδικοποιήσει τις βασικές αλλαγές , αλλά και τα «ψιλά» γράμματα που θα πρέπει να γνωρίζουν για το τι θα ισχύει σε σχέση με τα τιμολόγια από τις αρχές του νέου έτους.

1. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου θα λάβουν επιστολή από τον προμηθευτή τους, είτε ηλεκτρονική στην περίπτωση που λαμβάνουν ηλεκτρονικά τον λογαριασμό τους είτε έντυπη για όσους λαμβάνουν έγχαρτο λογαριασμό, που θα τους ενημερώνει ότι μεταπίπτουν στο «ειδικό πράσινο τιμολόγιο», εκτός εάν επιλέξουν κάποιο άλλο που θα τους προτείνει. Εάν δεν επιλέξουν ρητά, είτε ηλεκτρονικά είτε με έγγραφη επιστολή αντιστοίχως κάποιο άλλο τιμολόγιο, θα μεταπέσουν στο «ειδικό τιμολόγιο» αυτόματα.

2. Στο «ειδικό τιμολόγιο» μπορούν να παραμείνουν μέχρι και έναν χρόνο εφόσον δεν διαλέξουν κάποιο άλλο τιμολόγιο, αλλά και να το επιλέξουν ύστερα από έναν χρόνο, αφού θα συνεχίζει να διατίθεται στην αγορά, όχι όμως ως υποχρεωτικό. Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα οποτεδήποτε το επιθυμεί να επιλέξει άλλο τιμολόγιο, υπογράφοντας νέα σύμβαση με τον προμηθευτή του.

3. Η αλλαγή παρόχου ή τιμολογίου γίνεται όποια στιγμή το αποφασίσει ο καταναλωτής, χωρίς να επιβαρύνεται με «πέναλτι», με εξαίρεση καταναλωτές που έχουν υπογράψει συμβάσεις σταθερού τιμολογίου. Κάθε επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης σε κυμαινόμενα τιμολόγια θεωρείται καταχρηστική.

4. Οποιαδήποτε ένταξή τους σε κάποιο νέο τιμολόγιο προϋποθέτει τη σαφή συναίνεσή τους. Σε περίπτωση αλλαγής όρων σύμβασης που έχουν υπογράψει, ο προμηθευτής τους θα πρέπει να τους ενημερώνει με επιστολή 60 ημέρες νωρίτερα.

5. Η έκδοση έγχαρτων λογαριασμών είναι δωρεάν. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι χρεώσεις για αποστολή έγχαρτων λογαριασμών είναι απολύτως παράνομες.

6. Στους λογαριασμούς ρεύματος που θα παραλαμβάνει ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέξει εάν αναγράφεται πάνω link που τον παραπέμπει στον ιστότοπο του εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΑΕΥ, μέσω του οποίου μπορεί να επαληθεύει την τιμή του ειδικού τιμολογίου κάθε μήνα και να συγκρίνει με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων. Η αναγραφή του συγκεκριμένου link ή κωδικού GR σε περίπτωση ενημέρωσης με ηλεκτρονικό μήνυμα, έχει γίνει με νόμο υποχρεωτική για τους προμηθευτές.

7. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια θα έχουν πάνω μια σήμανση χρώματος μπλε. Αντίστοιχα, τα σταθερά τιμολόγια θα έχουν κίτρινη σήμανση και τα δυναμικά τιμολόγια, που απευθύνονται σε όσους διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή, πορτοκαλί σήμανση.

8. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τις εκπτώσεις συνέπειας. Να εξετάζουν προσεκτικά τους όρους και να μη στέκονται απλώς σε μια εμπορική πολιτική που μπορεί να λειτουργεί ως «παραπλανητικό δέλεαρ». Στις μέχρι τώρα έρευνες που έχει κάνει η ΡΑΑΕΥ έχει εντοπίσει ότι ορισμένοι προμηθευτές προσφέρουν εκπτώσεις εμπρόθεσμης εξόφλησης (συνέπειας), οι οποίες δεν αποδεικνύεται ότι είναι σταθερές. Το ποσό που προκύπτει από την έκπτωση δεν παραμένει σταθερό ανά μήνα, αλλά αντιθέτως μεταβάλλεται και συνήθως μειώνεται μετά το πέρας των δύο πρώτων μηνών παραμονής στο προϊόν.

9. Την προσοχή τους θα πρέπει να εστιάσουν οι καταναλωτές και στη μη σωρευτική απόδοση ενός ποσού έκπτωσης συνέπειας κατά τη διάρκεια της σύμβασης αναλογικά των ημερών κατανάλωσης, πρακτική που ακολουθείται από κάποιους προμηθευτές.

10. Προσοχή εφιστάται και σε καμπάνιες παρόχων που μπορεί να αφορούν νέα προϊόντα, αλλά χωρίς αυτό να είναι ευδιάκριτο, με αποτέλεσμα παλαιοί πελάτες να παραμένουν στον ίδιο προμηθευτή, έχοντας την εντύπωση ότι απολαμβάνουν την τιμή της καμπάνιας, κάτι που όπως θα διαπιστώσουν όταν πάρουν τον λογαριασμό τους δεν συμβαίνει.

11. Τιμολόγια που δεν αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, στο Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών και στο e.katanalotis.gr οι καταναλωτές θα πρέπει να τα αποφεύγουν, καθώς αυτό σημαίνει ότι έγινε έλεγχος και έχει διαπιστωθεί ότι είναι εκτός του πλαισίου που έχει θέσει η ΡΑΑΕΥ.

Η αλλαγή παρόχου ή τιμολογίου θα συνεχίσει να γίνεται χωρίς «πέναλτι», με εξαίρεση όσους έχουν υπογράψει σταθερά τιμολόγια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

el-gr

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282699051862012

Kathimerini Digital