Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΕΝΤΕΛΏΣ ΤΥΡΕΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΏΣ ΜΑΣΤΙΧΏΤΑ

Λαχταριστά τυρένια και ζεστά φαγητά, που απολαμβάνουμε μαζί με ένα ποτήρι καλό κρασί

Στο σπίτι μας δεν νοείται γεύμα χωρίς τυρί. Ένα κομμάτι γραβιέρα, λίγη φέτα, ένα μικρό τριγωνάκι ροκφόρ ή μία γενναία κουταλιά ξινομυζήθρα, ανάλογα με το τι μας έχει μείνει στο ψυγείο από τα ψώνια μας στα Lidl, αλλά και με το τι καλό υπάρχει στη μαρμίτα μας. Με το κρέας, με τα λαδερά, με τις σούπες και τις σαλάτες, το τιμάμε δεόντως το τυρί μας. Μας αρέσει φυσικά και λιωμένο, να μπερδεύεται μέσα στα φαγητά και να τα ποτίζει νοστιμιά. Οικογενειακώς τρελαινόμαστε για τα ξεροψημένα τυριά που μοσχοβολάνε, πεθαίνουμε για τις μαστιχωτές ίνες τους, τις τραγανές άκρες τους και τις απαλές κρεμένιες υφές τους όταν λιώνουν μέσα σε πίτες, σε σάλτσες, αυγά, σαγανάκια και μπεσαμέλ. Έχουμε συγκεντρωθεί ουκ ολίγες φορές γύρω από ένα φοντί με λιωμένο τυρί, να βουτάμε με τα μακρουλά πιρουνάκια μας τις μπουκιές ψωμιού στο μυρωδάτο θαύμα, πίνοντας κρύα λευκά κρασιά με τραγανές οξύτητες. Στο τοπ 10 των αγαπημένων μου φαγητών είναι η τυρόπιτα, η μακαρονάδα cacio e pepe, οι τηγανητές πατάτες με τριμμένη φέτα, το grilled cheese σάντουιτς και, φυσικά, η πίτσα όχι μόνο με τέσσερα, αλλά με δεκατέσσερα τυριά.

Ανοιχτή τυρόπιτα με φέτα και πέστο βασιλικού και ρόκας

Ετοιμάζουμε τη γέμιση της τυρόπιτας, ανακατεύοντας σε ένα μπολ 600 γρ. φέτα χονδροτριμμένη με τα χέρια, 200 γρ. γιαούρτι, 6 αυγά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε ένα λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 32 εκ. στρώνουμε 4 φύλλα κρούστας, λαδώνοντας ή βουτυρώνοντας το καθένα πριν το σκεπάσουμε με το επόμενο και φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε εκεί τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα, γυρνάμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα και ψήνουμε την τυρόπιτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη και η γέμιση να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα. Σερβίρουμε την τυρόπιτα ραντίζοντάς τη με κουταλιές από ένα βαζάκι πέστο βασιλικού και ρόκας, ελαφρώς αραιωμένο με λίγο νερό ή ελαιόλαδο για να γίνει πιο ρευστό. Σερβίρουμε μαζί με το αρωματικό λευκό κρασί Βουνό με Βουνό, που είναι χαρμάνι Μαλαγουζιάς με Ροδίτη και Μοσχάτο.

Νιόκι με κρασάτη κρέμα γραβιέρας

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε σε δυνατή φωτιά 100 ml λευκό ξηρό κρασί για 4 λεπτά και το αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη. Προσθέτουμε 250 γρ. γραβιέρα τριμμένη, 100 ml γάλα φρέσκο, ζεστό, 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Παράλληλα, βράζουμε τα νιόκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη 200 ml από το νερό όπου τα βράσαμε. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 40 γρ. βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε για μισό λεπτό. Προσθέτουμε τα νιόκι και την κρέμα τυριού και ανακατεύουμε καλά, ρίχνοντας όσο από το νερό που κρατήσαμε χρειάζεται για να αποκτήσει η σάλτσα την υφή που μας αρέσει. Πασπαλίζουμε με πιπέρι, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με φέτες προσούτο. Το απολαμβάνουμε μαζί με ένα δροσερό Sauvignon Blanc, όπως ο Πλάγιος Λόφος.

Πικάντικο σάντουιτς με κασέρι και τσίλι

Κόβουμε την μπαγκέτα εγκαρσίως στη μέση και αλείφουμε το εσωτερικό της από τη μία πλευρά με 1 κουτ. σούπας μαγιονέζα και από την άλλη με ½ κουτ. σούπας πιπεριές τσίλι αλεσμένες. Απλώνουμε στο κομμάτι με τα τσίλι το κασέρι και το γκρατινάρουμε σε καυτό φούρνο για 2-3 λεπτά, ίσα να λιώσει το τυρί και να πάρει ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα. Εναλλακτικά, κλείνουμε το σάντουιτς και το ψήνουμε στην τοστιέρα. Τυλίγουμε σε λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο. Σερβίρουμε μαζί με τρυφερά φύλλα μαρουλιού και μερικές λεπτοκομμένες φέτες αγγουριού. Ταιριάζει ιδανικά με ένα ροζέ κρασί, όπως οι Μεταφυάδες που είναι χαρμάνι Ασύρτικου με Merlot.

Χοιρινή τηγανιά με κυβάκια κεφαλογραβιέρας

Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε 750 γρ. χοιρινό από λαιμό ή σπάλα χωρίς κόκαλο, κομμένο σε κομμάτια 1 εκ., και προσθέτουμε κρύο νερό ίσα να καλύψει τα κομμάτια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 9-10 λεπτά, μέχρι το νερό να σωθεί. Ρίχνουμε 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, 4 φέτες καπνιστή πανσέτα λεπτοκομμένη και αλατοπίπερο –με προσοχή γιατί η πανσέτα και το τυρί είναι ήδη αλμυρά– και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι το κρέας να ροδίσει απαλά από όλες τις μεριές και να ψηθεί στο κέντρο. Σβήνουμε με 2 κουτ. σούπας λευκό κρασί και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι το κρέας να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, ανακατεύουμε να πάει παντού, προσθέτουμε 250 γρ. κεφαλογραβιέρα σε μικρά κυβάκια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να λιώσουν ελαφρώς τα κομμάτια του τυριού και ορισμένα από αυτά να ξεροψηθούν. Πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη και σερβίρουμε. Θαυμάσιο μαζί με ένα ερυθρό χαρμάνι από Merlot και Αγιωργίτικο, όπως τα Ριζοβόλια.

ΜΙΚΡΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑΣ

el-gr

2023-11-12T08:00:00.0000000Z

2023-11-12T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282754886423013

Kathimerini Digital