Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Μάριο Ντράγκι: Το παλαιό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει πλέον τελειώσει

Μια άλλη παράμετρος, που ενδεχομένως στάθηκε καθοριστική στην απώλεια ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, ήταν η άνοδος της Κίνας και ειδικότερα η εξέλιξή της από εργαστήριο του κόσμου σε τεχνολογικά προηγμένη οικονομία. Η εξέλιξη της Κίνας έχει ελαχιστοποιήσει τη δυνατότητα της Ευρώπης να εξάγει προϊόντα της στη δεύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς σε πολλούς τομείς, όπως π.χ. στην αυτοκινητοβιομηχανία, η Κίνα δεν προμηθεύει πλέον τις προηγμένες οικονομίες με ανταλλακτικά, αλλά παράγει και εξάγει πλήρη οχήματα.

Πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα πως «από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η αύξηση της παραγωγικότητας στην Ε.Ε. ήταν σαφώς ασθενέστερη από τις άλλες οικονομίες». Η Κομισιόν αισιοδοξεί, βέβαια, πως η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα αρχίσει να βελτιώνεται μετά το 2030, καθώς ευελπιστεί πως θα έχει προχωρήσει τότε η εμβάθυνση και διεύρυνση της ενιαίας αγοράς με μια ενιαία κεφαλαιαγορά. Προς το παρόν συνεχίζεται η επέλαση της Κίνας, παρά την επιβράδυνση που γνωρίζει η οικονομία της και παρά τις κρίσεις που την πλήττουν τελευταία. Σύμφωνα με την PWC, για παράδειγμα, είναι τόσο μεγάλη η ανάπτυξη της Κίνας στον τομέα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και αυξάνεται τόσο το μερίδιό της σε αυτήν την παγκόσμια αγορά, ώστε είναι πιθανόν το 2025 στην Ευρώπη να είναι περισσότερες οι εισαγωγές από τις εξαγωγές ηλεκτροκίνητων. Την εκτίμηση τείνει να επιβεβαιώσει ήδη η είδηση που διέρρευσε μέσα στην εβδομάδα και φέρει τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να προηγούνται τόσο πολύ σε ό,τι αφορά τη στροφή προς τα ηλεκτροκίνητα, ώστε η Volkswagen να καταγράφει πλέον το χειρότερο έτος που έχει γνωρίσει από το 2012 ως προς τις πωλήσεις της στην Κίνα. Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές θεωρούν, βέβαια, πιθανόν να επαληθευθεί η πρόβλεψη της Κομισιόν και σε λίγα χρόνια να έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Εκφράζουν, όμως, φόβους πως αυτό θα γίνει κυρίως, όχι επειδή θα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, αλλά επειδή θα έχει επιβραδυνθεί η Κίνα. Σημειωτέον ότι ανάμεσα στα στατιστικά στοιχεία που αποκαρδιώνουν είναι ο αριθμός των αποφοίτων πανεπιστημιακών σχολών στους τομείς της τεχνολογίας, της μηχανολογίας, των μαθηματικών και των θετικών επιστημών, καθώς στην Κίνα ισούται με το άθροισμα των αντίστοιχων αποφοίτων σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Προς το παρόν η Κομισιόν προσπαθεί να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, παρατείνοντας μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους τη χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, έπειτα από σχετική συναίνεση της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η είδηση διέρρευσε μέσα στην εβδομάδα και αφορά το μέτρο που αποφασίστηκε το 2020 εν μέσω της ύφεσης της πανδημίας και δίνει στις χώρες-μέλη τη δυνατότητα να στηρίξουν όσες επιχειρήσεις τους έχουν πληγεί από την ακρίβεια στην ενέργεια.

Είναι πιθανόν το 2025 στην Ευρώπη να είναι περισσότερες οι εισαγωγές από τις εξαγωγές ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη δεύτερη οικονομία του πλανήτη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

el-gr

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282832195848188

Kathimerini Digital