Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η ΦΥΓΗ

Μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες «μεταναστεύουν» στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η οικονομία της Ε.Ε. άρχισε να χάνει έδαφος από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν το Ιντερνετ και η εκρηκτική του ανάπτυξη οδήγησε στην ανάδυση δεκάδων ομίλων τεχνολογίας στις ΗΠΑ. Οι αντίστοιχες επιχειρήσεις της Ε.Ε. δεν έφτασαν ποτέ στα μεγέθη των Apple, Alphabet ή Amazon ούτε μπορούν να ανταγωνιστούν τις κινεζικές ανταγωνίστριές τους όπως η Alibaba. Ακόμη κι όταν η Ευρώπη δημιουργεί τους δικούς της «μονόκερους», εταιρείες πως ως νεοφυείς έχουν κεφαλαιοποίηση ενός δισ. δολ. και άνω, όπως είναι για παράδειγμα η γερμανική λιανικού εμπορίου Berlin Brands Group, η βελγική λογισμικού Collibra και η γαλλική διαμοιρασμού αυτοκινήτων Blablacar, συνήθως στηρίζονται από χρήματα προερχόμενα από αλλού. Σύμφωνα με έκθεση αυστριακού φορέα το 2022, υπάρχουν στην Ευρώπη 130 «μονόκεροι», περίπου το 25% από όσους υπάρχουν στις ΗΠΑ αλλά σχεδόν οι μισοί από αυτούς χρηματοδοτούνται από επενδυτικά κεφάλαια κυρίως αμερικανικά.

Ο υπαρξιακός πλέον κίνδυνος για την Ε.Ε. είναι παράλληλα με τη ραγδαία απώλεια ανταγωνιστικότητας να γνωρίσει μια σχεδόν εξίσου ραγδαία αποβιομηχάνισή της με καταλύτη το πακέτο των επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών, αξίας 369 δισ. δολ., που παρουσίασε η Ουάσιγκτον το 2022 και το προσφέρει σε όσες πράσινες επενδύσεις γίνουν εντός των ΗΠΑ. Το οικονομικό δέλεαρ έχει ήδη αρχίσει να προσελκύει σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών βιομηχανιών, πολλές εκ των οποίων αποτελούν κολοσσούς της Γηραιάς Ηπείρου και εμβληματικές επιχειρήσεις συνυφασμένες με την ιστορία χωρών. Ενδεικτική περίπτωση η Volkswagen, που έχει διασφαλίσει επιδότηση ύψους 1,3 δισ. δολ. από την πολιτεία της Νότιας Καρολίνας και έχει ακυρώσει επένδυσή της εντός Γερμανίας, ενώ έχει δρομολογήσει την ανέγερση γιγάντιας μονάδας παραγωγής μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα στο Οντάριο στον Καναδά. Επίσης η γερμανική βιομηχανία χημικών BASF, η οποία από το καλοκαίρι του περασμένου έτους έχει δρομολογήσει επένδυσή της ύψους 780 εκατ. δολ. για την ανέγερση μονάδας της στη Λουιζιάνα, αλλά και ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Enel, που έχει εδώ και ένα έτος ανακοινώσει την ανέγερση μεγάλης μονάδας φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του η μονάδα θα είναι λειτουργική στα τέλη του 2024.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, τον δρόμο για τις ΗΠΑ πήρε το μεγαλύτερο χυτήριο χαλκού της Ευρώπης, Aurubis, που έχει έδρα στη Γερμανία και ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περίπου 700 εκατ. δολ. στη Βόρεια Αμερική για την ανέγερση χυτηρίου, αλλά και η γαλλική ενεργειακή Totalenergies, που εξαγοράζει τρεις μονάδες από την Texgen Power LLC του Τέξας.*

Η Volkswagen, η BASF, η ιταλική Enel, το μεγαλύτερο χυτήριο χαλκού της Ευρώπης, Aurubis, και η γαλλική Totalenergies επενδύουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

el-gr

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

2023-11-19T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282849375717372

Kathimerini Digital