Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ: ΜΙΑ ΖΩΉ ΓΕΜΑΤΉ ΓΕΎΣΕΙΣ

Όταν έχεις τον θησαυρό της ελληνικής κουζίνας στα χέρια σου, μια μεγάλη αγάπη γεννιέται. Όταν, μάλιστα, είσαι «σύντροφός» της για πάνω από έναν αιώνα, τότε οφείλεις να την τιμήσεις και να την ανυψώσεις. Βασίλαινας σημαίνει μια μακρά πορεία από τα υπέροχα φαγητά της παράδοσής μας που όρισαν οι άνθρωποι της γνώσης και της απλότητας του παρελθόντος στην ελληνική χροιά του σήμερα, που μεταπλάθει την ουσία με ευαισθησία και στόχο. Στόχος η χαρά της τέρψης, η γνωριμία με τον πολιτισμό μας, το ταξίδι παρέα με κάθε ξένο επισκέπτη της χώρας μας.

TOP ΣΤΙΓΜΈΣ

Πειραιάς, 1920: Ο Θανάσης Βασίλαινας θα υποδεχτεί τον κάθε απλό άνθρωπο αλλά και όλη την ελίτ του πνεύματος της πόλης. Πωλούν τη δική τους ρετσίνα από τα Μέγαρα και μερικούς μεζέδες.

Σαν delivery, 1922: Ο Θανάσης Βασίλαινας συλλαμβάνει μια πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα: προτείνει στους εργοστασιάρχες της βιομηχανικής περιοχής του Πειραιά προπληρωμένα γεύματα για τους εργάτες τους, που παραδίδονται έτοιμα στην επιχείρηση. Η ταβέρνα λειτουργεί και βράδυ με πελάτες τους ίδιους τους εργοστασιάρχες, τους καπεταναίους και τους εμπόρους του Πειραιά.

Table d’hote, 1928: Ο «Βασίλαινας» καθιερώνει το πρώτο menu degustation στην Ελλάδα, που την εποχή εκείνη ονομαζόταν table d’hote. Στο εστιατόριο δεν σερβίρεται κανένα άλλο φαγητό εκτός από το μενού και οι πελάτες δεν είχαν τη δυνατότητα να παραγγείλουν a la carte.

Η γέννηση του μύθου, 1947: Ο γόης του κινηματογράφου Tyron Power και η παρέα του περνούν ένα υπέροχο βράδυ εκεί, εντάσσοντας τον «Βασίλαινα» στο hall of fame της νυχτερινής ζωής της μεταπολεμικής Αθήνας. Πολιτικοί, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι τρώνε πλάι πλάι με απλούς ανθρώπους, τα ίδια φαγητά και με την ίδια περιποίηση. Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Σεφέρης, Μυριβήλης, Winston Churchil, Elia Kazan και δεκάδες άλλοι παρελαύνουν από τα τραπέζια του και υπογράφουν στο βιβλίο εντυπώσεων. Τόπος συνάντησης επωνύμων αλλά και γαστρονομικής δημιουργίας.

Νέα αρχή, 1962: Ο «παππούς» Θανάσης αποβιώνει και το τιμόνι του εστιατορίου αναλαμβάνει ο γιος του Γιώργος, χημικός μηχανικός που αρχίζει να εφαρμόζει τις τεχνικές του γνώσεις στην τέχνη της κουζίνας. Για την επόμενη εικοσαετία, ο «Βασίλαινας» πειραματίζεται και εισάγει καινούργια –πειραγμένα για την εποχή τους– πιάτα, όπως την περίφημη γαριδοσαλάτα με σoς μουστάρδας και τον κολιό στην κατσαρόλα. Οι αστέρες –και μη– εξακολουθούν να συρρέουν. Άραβες, Κινέζοι και Γάλλοι διπλωμάτες, τα μπαλέτα Μπαλσόι, αξιωματικοί του 6ου στόλου και τακτικοί, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Ειρήνη Παππά και ο Γιώργος Μουρσελάς. Στον Θανάση Junior, 2005: Με τον χαμό του Γιώργου, το εστιατόριο κλείνει για λίγο, για να περάσει στα χέρια του Θανάση Βασίλαινα με σπουδές οικονομικών στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Ο Θανάσης έχει περάσει τα παιδικά του χρόνια στην κουζίνα του πατέρα του και έχει την εστίαση στο DNA του. Το εστιατόριο ανακαινίζεται και εκσυγχρονίζεται, στήνεται με βάση τις αρχές ενός σύγχρονου χώρου εστίασης που διατηρείται, όμως, κοντά στη γαστρονομική παράδοση. Ο Θανάσης δίνει τον χαρακτήρα της σύγχρονης δημιουργικής ελληνικής κουζίνας στη μαγειρική του και τον οινικό προσανατολισμό στο εστιατόριο.

Αθήνα, το νέο του «λιμάνι», 2016: Ο «Βασίλαινας» παίρνει την ιστορική απόφαση να μετακομίσει από την Αγιά Σοφιά στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από το Χίλτον, στην οδό Βρασίδα 13. Ο χώρος ανακαινίζεται εκ βάθρων και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανατίθεται στους διακεκριμένους αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα. Αυτός ο αμιγώς αστικός προορισμός πραγματεύεται πια την ουσιαστικά δημιουργική ελληνική κουζίνα, που μεταφράζεται σε φρέσκες πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, στη χρήση σύγχρονων μαγειρικών τεχνικών και στην προσήλωση στην άψογη εκτέλεση καθημερινά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 100 ΜΑΓΑΖΙΑ

el-gr

2023-11-12T08:00:00.0000000Z

2023-11-12T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/283244512694757

Kathimerini Digital