Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ

ΕΙΚΌΝΌΓΡΑΦΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΑ ΡΕΛΛΟΥ @MONAKRIVE

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ σαλονικιώτικο γλυκό. Αυτή τουλάχιστον είναι η πιο διαδεδομένη άποψη στο ελληνικό διαδίκτυο και όχι μόνο, αφού και η ιταλική wikipedia το αναφέρει ως ελληνικό γλυκό. Με τις συνταγές και τις προελεύσεις τους, όμως, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος και ούτε μπορέσαμε να βρούμε περισσότερα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ή να απορρίπτουν τον ισχυρισμό. Η λέξη κουρκουμπίνια ετυμολογείται από το λατινικό cucurbita, που σημαίνει νεροκολόκυθο, λόγω προφανώς του σχήματός τους πριν κοπούν. Η έρευνα επίσης σε τουρκικά και ελληνικά μικρασιατικά συνταγολόγια δεν μας διαφώτισε περισσότερο: πουθενά δεν βρήκαμε κουρκουμπίνια. Ας δεχτούμε, λοιπόν, ως πιθανή τη σαλονικιώτικη εντοπιότητά τους.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Φύλλο κρούστας ή Βηρυτού και βούτυρο. Τίποτε άλλο δεν περιέχουν τα κουρκουμπίνια. Και στο τέλος ένα σιρόπι αρωματισμένο με λεμόνι και κανέλα.

ΕΚ ΤΩΝ ΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ

Όσο πιο λίγα είναι τα υλικά ενός γλυκού, τόσο μεγαλύτερη σημασία έχουν για το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ένα πολύ καλό φρέσκο αγελαδινό βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων. Αν αγαπάμε το άρωμα του αιγοπρόβειου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά αυτό.

Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΏΝ ΑΝΤΙΘΕΤΏΝ Στα περισσότερα σιροπιαστά ισχύει ο κανόνας «κρύο σιρόπι - καυτό γλυκό» ή το αντίθετο. Στα κουρκουμπίνια βολεύει να φτιάξουμε πρώτα το σιρόπι, για να προλάβει να κρυώσει πριν τα βγάλουμε από τον φούρνο ή το τηγάνι. Τα ρίχνουμε στο σιρόπι καυτά και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα, να το απορροφήσουν.

ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ή ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ;

Άλλοι τα τηγανίζουν κι άλλοι τα ψήνουν. Τα τηγανητά είναι μεν ελαφρώς πιο τραγανά, αλλά και πιο επιβαρυμένα σε θερμίδες. Τα ψητά γίνονται πιο εύκολα, είναι πιο ελαφριά σε γεύση και θερμίδες και, επιπλέον, με πιο διακριτό το ωραίο άρωμα του βουτύρου.

2 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ➊ Είναι πανεύκολα. ➋

Έχουν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση ανάμεσα στο τραγανό εξωτερικά φύλλο και το ποτισμένο με σιρόπι εσωτερικό τους. Αν φτιαχτούν σωστά, είναι μικρές, κολάσιμες τραγανές μπουκίτσες, που εγκλωβίζουν μέσα τους το σιρόπι.

ΓΛΥΚΑ ΏΡΑΙΑ, ΣΑΛΟΝΙΚΙΏΤΙΚΑ

el-gr

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

2023-03-12T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/284618901732160

Kathimerini Digital